Rijk van Nijmegen

Nieuw festival Nijmegen: niet perse gezellig, maar wel magisch

Festival Novio Magica
Festival Novio Magica © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Nijmegen is sinds Tweede Pinksterdag een nieuw festival rijker. Novio Magus is de oude Romeinse naam van Nijmegen, maar Novio Magica is de naam van het festival. De naam zegt het al: het gaat om magie.
Een van de epicentra van het festival is de Sint Stevenskerk en het terrein eromheen. En precies in die kerk trapte thrillerschrijver Thomas Olde Heuvelt uit Malden het festival af met een heuse preek van de kansel van de kerk. Het was het begin van Novio Magica met locaties door de hele binnenstad van Nijmegen, zoals het Marienburgplein en cultureel centrum Lux.
Bezoekers werd gevraagd om 'passend gekleed' te komen. En dan gaat het om jong en oud. Het programma bestond met name uit ontmoetingen met schrijvers van magisch-realistische boeken voor jong en oud, maar ook filmhuis Lux en bibliotheek De Marienburg lieten zich niet onbetuigd met een speciaal programma. De verwachting was dat er rond de 3000 mensen op af zouden komen.

Een glimlach is genoeg voor een vervolg van het festival

Volgens Marjolein Hordijk van de organisatie is er maar één ding voor nodig om een vervolg te geven aan de nieuwe evenement: "Als de bezoekers allemaal een glimlach op hun gezicht hebben, dan zijn wij gelukkig en dan gaan wij sowieso door". En die glimlachen waren volop te zien maandag.
Het aantal bezoekers met fantasykleding viel ook mee. Van steampunkers, mensen die zich verplaatsen in de tijd van Jules Verne, tot elfjes en tovenaars. Natuurlijk waren op dit evenement ook veel fantasyboeken te koop en schrijvers te gast, zoals kinderboekenschrijven Paul van Loon van Dolfje Weerwolfje. En wie goed tussen het publiek keek, zag ook soms een weerwolf lopen.