Gelderland

Miljoenen extra om verdwijnen buslijnen tegen te gaan?

Een bus van Arriva
Een bus van Arriva © Omroep Gelderland
In Gelderland dreigen buslijnen te verdwijnen omdat er gigantische tekorten zijn. Meerdere partijen willen dat verhinderen en dienen woensdag een voorstel in om de tekorten te dekken.
De provincie zit met een flink probleem. De kosten zijn veel hoger dan het budget en de inkomsten vallen tegen. Daarom heeft de provincie aan vervoerders gevraagd om een plan te maken, want voor volgend jaar is het budget nog eens tien procent minder. Het tekort voor 2024 is 13 miljoen euro, en dat bedrag zal daarna nog verder oplopen.
Als de provincie geen geld bijlegt, moeten er veel busritten geschrapt worden. “De gezamenlijke inzet om de dienstverlening succesvol uit te breiden, kan straks mogelijk in een klap ongedaan worden gemaakt”, zegt vervoerder Arriva. “Het is zeker in het landelijk gebied zeer ingrijpend. Tien procent staat gelijk aan alle busritten die we op zaterdag én zondag rijden.”
PvdA en GroenLinks hebben nu een plan ingediend om extra geld beschikbaar te stellen. Dit gaat vooralsnog alleen over volgend jaar.

'Niet per se een ramp'

De provincie wil dat het kabinet gaat bijbetalen, maar voor komend jaar is dat waarschijnlijk al te laat. Toch is het afschalen van het busvervoer volgens Bert van Wee van de Technische Universiteit Delft niet per se een ramp.
“Dat vind ik echt te stellig, te negatief", benadrukt de expert op het gebied van transportbeleid/mobiliteit. "Natuurlijk is het heel vervelend voor sommige mensen, maar als je het verstandig doet, treft het echt minder mensen dan die tien procent. Je begint met lijnen waar maar weinig mensen in- en uitstappen. Het gaat maar om een paar procent van de mensen die er echt last van hebben. Voor een deel van de mensen kan een alternatief zijn om een halte verder in te stappen of met de e-bike te gaan.”

'Voor leefbaarheid wel heel vervelend'

Toch begrijpt Van Wee wel dat deze partijen extra geld willen neerleggen. “Ja, dat kan ik heel goed begrijpen. Voor de leefbaarheid van sommige kleine kernen is het heel vervelend als misschien wel de enige lijn verdwijnt. Maar je kan ook andere manieren van openbaar vervoer aanbieden, zoals een taxi die je kunt bellen, waardoor je niet een bijna lege bus hoeft te laten rijden.”
Over het voorstel wordt woensdag gesproken en dan wordt ook meteen duidelijk of er een meerderheid is.