Achterhoek

Geesterse inwoner koopt café: 'Wie gaat het voortzetten?'

Café en koper zoeken uitbater voor behoud laatste dorpsvoorziening
Café en koper zoeken uitbater voor behoud laatste dorpsvoorziening © Regio 8
GEESTEREN - De uitbaters Hans en Jacqueline van café Baan in Geesteren stoppen ermee. Ze gaan met pensioen. Inwoner Maarten Steinkamp kocht het pand en hoopt nu dat iemand het als café wil blijven uitbaten.
Er waren geluiden om het honderdvijftig jaar oude pand om te toveren tot appartementen. Maar daar voelt niks voor. Hij ziet liever dat het in de gemeenschap blijft, dus besloot hij het pand te kopen. Maar zelf is hij geen horecaman dus kan hij er zelf niks mee. "Ik neem het risico en hoop dat we iemand kunnen vinden om Baan de komende dertig jaar voort te zetten."

Enige voorziening

Niet allen Steinkamp, maar ook de huidige uitbaters hopen dat Baan niet verloren gaat. "Het zou jammer zijn als dit hart uit het centrum verdwijnt", aldus uitbaatster Jacqueline. Het café is namelijk een van de weinige voorzieningen die het dorpje nog telt.

Net als Kortenhoef

Bijzonder genoeg komt Steinkamp zelf niet uit Geesteren, maar gaat de zaak hem toch erg aan het hart. Een zelfde soort situatie zag hij in Kortenhoef in Noord-Holland, de plaats waar hij opgroeide. "Geesteren doet me heel erg denken aan Kortenhoef. Niemand weet waar het ligt, daar hadden we ook maar één dorpshuis, en dat ging dicht." Jacqueline vult aan: "Hier in de omgeving is ook niet zo veel meer, het valt allemaal om." Steinkamp heeft tot eind dit jaar om een opvolger te vinden voor de uitbaters.

Muziekvereniging

De nieuwe uitbater moet niet alleen investeren in een café, maar moet het ook leuk vinden om sociale tradities in Geesteren te huisvesten: de muziekvereniging, de schoolmusical en het klootschieten. "Dus dat je de sociale functie van Baan behoudt." Steinkamp is er van overtuigd dat die nieuwe uitbaters er zullen zijn. "Ik heb er goede hoop op", vertelt hij. "Het zou mij verbazen als dat niet lukt."