Arnhem en omstreken
'Ik bedank God iedere dag', Oekraïense Natalya woont in flexwoning

ARNHEM - Donderdag opende het asielzoekerscentrum in de Arnhemse wijk Schuytgraaf officieel. In flexwoningen kunnen daar de komende jaren 150 Oekraïners worden opgevangen. Minister Hugo de Jonge van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening kwam een kijkje nemen, omdat andere gemeenten hier volgens hem lessen uit kunnen trekken voor oplossingen in zowel de woon- als asielcrisis.
De Oekraïense Natalya Perehynets is dolgelukkig met haar flexwoning. "Het is een goede plek. Elke ochtend bedank ik God en alle mensen in Nederland en Arnhem voor onze veilige levens en ons nieuwe thuis."
Bekijk hier hoe haar nieuwe thuis eruitziet:
150 Oekraïners opgevangen in Arnhem
De mensen in de buurt ervaart zij als aardig, open en behulpzaam. Graag zou Natalya nog wel hulp krijgen om snel Nederlands te leren, zodat ze werk kan vinden en beter integreren. Natalya zegt uiteindelijk te hopen op een goed leven in haar eigen land. "Maar ik weet niet of dat mogelijk is", verzucht ze.
Alle gemeenten zullen hun schouders eronder moeten zetten om te zorgen voor voldoende opvangplekken, benadrukt minister De Jonge tijdens zijn bezoek. "Die vraag is groot en als je ziet hoe Arnhem daarmee omgaat, is dat heel indrukwekkend. Dat is echt mouwen opstropen en aan de slag. In no time hebben ze dit hier uit de grond gestampt."
'Snel en duurzaam'
Het type flexwoningen dat relatief eenvoudig ook weer naar andere tijdelijke plekken te verplaatsen is, kan ook wel eens een oplossing bieden voor andere groepen die in deze wooncrisis moeilijk een huis kunnen vinden, denkt de minister. "Het is eigenlijk de snelste en meeste duurzame manier om betaalbare woningen toe te voegen en daarbij gebruik te maken van locaties die maar tijdelijk beschikbaar zijn." Een voorbeeld voor de rest van het land, vindt De Jonge.
Dat Arnhem eigenlijk structureel veel ruimte biedt voor de opvang van asielzoekers moet door de geschiedenis van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog komen, leerde De Jonge van burgemeester Ahmed Marcouch. "Als geen andere stad heeft Arnhem natuurlijk gezien wat de lelijkheid, de pijn en het verdriet van oorlog is." Toch zal de last eerlijk verdelen, moeten voorkomen dat een aantal gemeenten overvraagd wordt, is De Jonge overtuigd.