Arnhem en omstreken

Heb jij nog maandverband liggen uit 1960 (of later)?

Heb jij nog verhalen over menstruatieproducten van vroeger?
Heb jij nog verhalen over menstruatieproducten van vroeger? © ANP
ARNHEM - Maandverband, alle vrouwen weten wel hoe dat er tegenwoordig uitziet. Maar hoe was dat in 1960 of 1970? En wat betekende dat voor hoe een vrouw gekleed de straat op ging? Dat wil het Nederlands Openluchtmuseum heel graag weten. Het Arnhemse museum zoekt daarom menstruatieproducten vanaf 1960.
Want die heeft het museum niet. "En dat is eigenlijk heel vreemd. Een museum dat over het alledaagse leven gaat in Nederland heeft geen producten in de collectie van na 1960", vertelt conservator Inge Schriemer. "We hebben wel menstruatieproducten van voor 1960. Dat zijn diverse wasbare maandverbanden, soms zelfgemaakt en soms gekocht. En een paar wegwerpproducten, zelfs echt vroege varianten uit de jaren dertig."
En dat waren niet de meest comfortabele producten, vertelt Schriemer. "De wegwerpmaandverbanden droeg je dan in je ondergoed en als je dan bewoog, dan vervormde dat. Het lekte nog door. Het enige voordeel was dat je die maandverbanden niet hoefde uit te wassen. Dat was daarvoor wel gangbaar."

'Veel nieuwe producten'

Inmiddels is er heel veel veranderd en heel veel gebeurd in de afgelopen eeuw. "Er zijn nieuwe manieren van herbruikbare producten, nieuwe wasbare maandverbanden en menstruatieonderbroeken. Die spullen van nu kunnen we wel kopen, maar die zijn toch weer anders dan die uit de jaren zeventig of jaren tachtig. Het uiterlijk en comfort was toen echt anders. Wij willen die producten en de verhalen die erbij horen graag verzamelen. Die verhalen willen we dan ook weer doorvertellen."
Zo wil het museum graag meer weten over het gebruik van de producten. "Hoe droeg je het, waarom koos je er voor, wanneer kwam het prullenbakje op de wc en op welke manier had de menstruatie invloed op hoe je je kleedde? Dat willen we uiteindelijk laten zien."
Mocht jij nou denken, hier kan ik een bijdrage aan leveren, dan kun je contact opnemen met Inge Schriemer van het Openluchtmuseum.