Arnhem en omstreken

Deze superfans genoten van Tina Turner: 'Ik mocht in haar microfoon zingen'

Tina Turner tijdens haar concert in GelreDome, in 2009.
Tina Turner tijdens haar concert in GelreDome, in 2009. © ANP
ARNHEM - Alle drie stonden ze vooraan bij concerten van Tina Turner. Constant Stevense uit Kerkdriel, Lia Maassen uit Nijmegen en Martin Esveld uit Rozendaal konden hun geluk niet op toen ze hun idool live mochten aanschouwen. Ze zagen haar van dichtbij, bewonderden haar om haar danspasjes en zongen met haar mee. Sommigen zelfs letterlijk. De drie rouwen nu om haar overlijden.
Superfan Constant Stevense stond in 2009 in GelreDome om het concert van Tina Turner te mogen bewonderen. De inmiddels 76-jarige noemt zichzelf een superfan. Hij bezocht meerdere concerten. "Doordat je daar heen gaat, beleef je de muziek anders dan op de radio. Ze was echt geweldig live. De muziek, het dansen. Alles was goed."
Stevense stond dan ook vooraan in 2009. "Ik denk dat Tina Turner wel eens naar mij gekeken heeft, ongetwijfeld." De fan zou het kunnen terugkijken, want de eerste concerten van dat jaar in GelreDome werden opgenomen. "Ik heb daar ook een DVD van gekocht. Maar het heeft jaren geduurd voordat ik die kon bekijken. Het was namelijk haar laatste concert in Nederland, dus toen al een soort afscheid. Ik zat in een soort rouwproces destijds. Tina Turner raakte mijn hart, ik voel nu ook echt verdriet dat ze er niet meer is."

'Groot artiest verloren gegaan'

Ook Martin Esveld uit Rozendaal, de voormalig stadionspeaker van Vitesse, was erbij in 2009. "Dat was een fantastische avond. Het danswerk op die leeftijd was fantastisch. Ze was nog zo fit en de dansacts waren onvoorstelbaar goed. Ik kan me ook nog herinneren dat ze in de show over het publiek heen zweefde. Dat hebben meerdere artiesten gedaan in het stadion, maar zij was een van de eersten die dat deed. Dat was prachtig. Het stadion was die avond volledig uitverkocht en iedereen ging uit zijn dak. Ik had een zitplaats, maar ik heb de hele avond gestaan. Niemand kon blijven zitten."
Martin vertelt waarom hij Tina Turner zo bewonderde:
Superfan genoot van Tina Turner
Het zijn mooie herinneringen aan een artiest die er sinds woensdagavond niet meer is. En dat is zonde, vindt Esveld. "Er is een groot artiest aan ons verloren gegaan."

Meezingen met The Queen of Rock & Roll

En dat vindt ook Lia Maassen uit Nijmegen. Zij maakte 40 jaar geleden een heel bijzonder optreden mee. Toen kwam Tina Turner in een Arnhemse discotheek optreden. Ze deed daar vier nummers in een kleine zaal, nadat de eigenaar van de discotheek haar last minute had weten te strikken.
"Dat ze maar vier nummers deed, hoor ik nu pas. Ik heb het echt heel anders beleefd. Het was voor mijn gevoel echt een concert." Lia weet nog maar al te goed hoe het ging die avond. "Het was een kleine zaal en ik stond daar vooraan. Ik kon haar zo aanraken. Er was een grote band bij en er waren twee prachtige danseressen. Niets kon die avond daarna nog evenaren."
Dat werd gevoed doordat Lia ook nog in de microfoon van Tina Turner mocht zingen. "Ik mocht bij haar meezingen. Ik zong Hollywood Nights mee. Ik kende het nummer niet, maar het refrein was gewoon een herhaling van het woord Hollywood. Dat was waanzinnig. Niks kan die avond meer evenaren, daardoor heb ik besloten om daarna niet meer naar concerten van haar te gaan."