Arnhem en omstreken
Verwarde buurman zaait onrust: 'Politie kwam kokhalzend naar buiten'

ARNHEM - Annelies en Joost* vinden na lang zoeken eindelijk een woning in Arnhem, maar krijgen eenmaal daar al snel te maken met een verwarde buurman. Tot diep in de nacht horen ze gebonk en geschreeuw. Meldingen bij de politie leiden tot niets en ontruiming blijkt onmogelijk. "Het is nu wachten tot hij zichzelf of een ander iets aandoet."
De omstandigheden bij de buurman zijn heftig. "We hebben begrepen dat de ontlasting naast het toilet ligt en de maden erdoorheen kruipen. We hebben politieagenten kokhalzend naar buiten zien komen", zegt Annelies.
De overlast begon al toen de verhuiswagen net vertrokken was, zegt Joost. "Hij zei dat ik bij de maffia zat. Toen wisten we al dat er iets niet in de haak was." "Je wilt rust in je eigen huisje", zegt Annelies. "Maar de rust is soms ver te zoeken. Als hij op de gang is, blijf ik binnen tot hij weg is." Haar vriend Joost gaat soms met een zwaar gemoed naar zijn werk. "Dan zie ik hem later lopen in de stad en ben ik blij. Hij is dan in ieder geval niet thuis bij Annelies."
'Zodra ze weg zijn begint het weer'
Twee weken na de verhuizing staan de twee voor het eerst bij de politie op de stoep. "Ah, zijn jullie de nieuwe buren van?, hoorden we toen we binnenkwamen." De politie adviseert het stel meldingen te blijven maken van de overlast, zegt Joost. "Maar dat heeft tot nu toe nergens toe geleid. Dan komen ze langs, kloppen ze bij hem aan en doet hij deur niet open. Zodra ze weg zijn, begint het weer."
Annelies en Joost hebben al zeker tien keer melding gemaakt van overlast. "En er ligt al een dossier van zeven jaar, voor zover wij weten. Maar nog is er niks veranderd", zegt Joost.
Kijk hier hoe Joost en Annelies over hun verwarde buurman vertellen:
Joost en Annelies hebben een verwarde buurman
Politie 'in spagaat'
Wijkagent Frank Daeseleer bevestigt niet altijd te kunnen ingrijpen bij overlastgevende buren. "Het grootste probleem zijn de zorgmijders. Gedwongen iemand laten opnemen mag niet zomaar. Wel geven we meldingen door aan zorginstanties als dat nodig is."
Ook in de cel zetten is niet altijd een oplossing, zegt Daeseleer. "Het zijn patiënten, ze horen meestal niet in de politiecel. Bij deze meldingen zit je in een spagaat. Je wil dat de persoon geholpen wordt, maar je hebt ook nog mensen eromheen die bij je komen en overlast hebben."
Ontruiming niet mogelijk
Omdat de buurman van Annelies en Joost in een koopwoning woont, kunnen de twee niet aankloppen bij een verhuurder of woningcorporatie voor een oplossing. Woningeigenaren staan in dit soort gevallen dus vaak met de rug tegen de muur, zegt Francis Saathof van het Landelijk Expertteam Aanpak Woonoverlast. "De burgemeester kan in het ergste geval een huisverbod opleggen van tien dagen tot maximaal vier weken. Dat is bedoeld om omwonenden tijdelijk rust te geven. Je kunt een civiele rechtszaak starten. Een rechter kan dan bijvoorbeeld besluiten tot een contactverbod of dat iemand niet meer een pad mag betreden. Maar ontruiming is niet mogelijk."
Saathof vindt dat gemeenten méér moeten doen voor mensen die last hebben van een verwarde buur. "Het voelt voor mensen nu als een soort zwart gat als ze een melding maken. Er wordt vaak gezegd: in het belang van privacy kunnen we geen informatie delen. Maar je kunt als gemeente wel zeggen: we gaan dit doen, of meneer krijgt de hulp die hij nodig heeft."
Burgemeester Ahmed Marcouch van de gemeente Arnhem wil desgevraagd niet op de zaak reageren. Annelies hoopt vooral dat hun buurman de hulp krijgt die hij nodig heeft. "Het is niet alleen vervelend voor ons, maar we maken ons vooral zorgen over hem. Als het een tijdje stil is, bellen we ook de politie. Zodat ze even een kijkje nemen."
*Annelies en Joost wilden om privacyredenen niet met hun echt namen geciteerd worden. Hun namen zijn bekend bij de redactie.
Het verhaal van Annelies en Joost komt aan bod in het tv-programma In het vizier van De Jager op TV Gelderland. Daarin gaat Inge de Jager op zoek naar mensen die in de knel zitten, zich niet gehoord voelen en met de rug tegen de muur staan. Loop jij ook tegen dit soort zaken aan? De redactie van In het vizier van De Jager wil graag met je in contact komen. Je kunt een e-mail sturen naar inhetvizier@gld.nl. Je kunt de tv-uitzending ook online bekijken, in de app of onderaan dit artikel.