Arnhem en omstreken

Hoe wereldster Tina Turner in een Arnhemse discotheek optrad

Tina Turner.
Tina Turner. © ANP
ARNHEM - Tina Turner speelde jarenlang over de hele wereld de grootste stadions en concertlocaties plat. De Amerikaanse artieste die woensdag overleed, wordt alom gewaardeerd als zangeres en geprezen voor haar energieke en grootse live shows. Het was dan ook bijna niet te geloven dat deze wereldster in 1983 plotseling in een discotheek in het centrum van Arnhem stond te zingen. "Ik zei gewoon: willen jullie 10.000 gulden verdienen? Dan moet je hier komen spelen!", zegt Ron Verheij, eigenaar van de discotheek die Tina Turner naar Arnhem haalde.
Wie aan Arnhem en Tina Turner denkt, denkt over het algemeen toch aan de concerten die ze hier in 2009 in GelreDome gaf. Drie concerten waar in totaal maar liefst 96.000 bezoekers op afkwamen. Hoe anders was dit bij discotheek The Box in de jaren tachtig. "We hadden dat pand in de Luthersestraat al in de eind jaren zeventig, vlakbij de Korenmarkt", vertelt ondernemer Verheij. "We hadden er onder andere een restaurant in en toen hebben we in een deel van het pand ook een discotheek gemaakt. De zaak moest worden geopend, dat was in december 1983, en daar hebben we Tina Turner voor gevraagd met een optreden."
Verheij: "We wilden de discotheek bekendheid geven. Dus het zou sowieso geld gaan kosten. Dat had 10.000 gulden kunnen zijn voor de reclame 'kom naar de beste discotheek van Nederland'. Maar publiciteit met een wereldster als Tina Turner zou waarschijnlijk zeker zoveel opleveren. Ik wist dat ze met een Europese tour bezig was. Ze was in Nederland. En toen heb ik naar de plek gebeld waar ze optrad en gevraagd naar haar management. Die kreeg ik aan de lijn en ik heb vervolgens gevraagd of ze 10.000 gulden wilden verdienen. Nou, dat wilden ze wel. Waarop ik zei: 'dan moet je hier komen spelen'. En dat vonden ze prima."

'Een enorme stunt'

Volgens de geboren en getogen Arnhemmer was het typerend voor die tijd, dat zaken nog op een dergelijke manier konden worden geregeld. En het pakte ook nog eens geweldig uit. "Het bleek een enorme stunt", herinnert Verheij zich. "Er kwam heel veel media op af en onze discotheek was in één klap in het hele land bekend."
Ze speelde een paar uur live en er werd met de volledige band uitgepakt
Niet alleen publicitair pakte het goed uit. Ook het optreden zelf was een succes volgens Verheij: "Ze maakte zich er echt niet gemakkelijk vanaf. Het werd heel serieus aangepakt. Om te beginnen kwam er 's middags al een enorme vrachtwagen met spullen aanzetten voor de band. Daar moest ik de hele straat voor afzetten. Vervolgens speelde ze 's avonds een paar uur live en er werd met de volledige band uitgepakt."
Hoewel het optreden voor Tina Turner zelf uiteraard enorm kleinschalig was, gingen er toch zo'n 2200 bezoekers de nieuwe discotheek in. "Ja, dat leidde ook nog wel tot wat gedoe met de gemeente", vertelt Verheij. "Er konden eigenlijk maar zo'n 1500 bezoekers in. Dus het was wel wat druk ja."

Praatje met Tina

Na afloop trof Verheij Tina Turner ook nog persoonlijk in de kleedkamer: "Ze wilde koffie of zoiets. Dus dat bracht ik haar even en toen heb ik een tijdje met haar zitten praten. Ze was heel enthousiast en energiek. Ze was ook een grote naam en ik had wel het idee dat ze zichzelf ook wel als een grote artiest zag. Maar ze was op hetzelfde moment ook gewoon vriendelijk. Ze was heel soepel en maakte graag een praatje. Waar we het precies over hebben gehad weet ik niet meer."
Ik heb gezorgd dat er een enveloppe met tien mille klaarlag
Wat hij zich nog wel herinnert was de betaling achteraf: "Daar hadden ze een hele duidelijke eis in. Ze wilden het per se contant. Dus ik heb gezorgd dat er een enveloppe klaarlag met tien mille erin. Die is denk ik bij iemand van het management terechtgekomen."
"Ik schrok wel toen ik hoorde dat ze was overleden", zegt Verheij. "Maar het bracht ook direct weer mooie herinneringen naar boven. Herinneringen aan mooie tijden."