Gelderse Vallei / Stedendriehoek

Maria is gevonden, maar deze Gelderse vermissingszaken zijn nog niet opgelost

Eefke Wolf, Alwin Sterk en Henk Vierwind zijn nog steeds vermist
Eefke Wolf, Alwin Sterk en Henk Vierwind zijn nog steeds vermist © Politie / beeldbewerking Omroep Gelderland
Na een vermissing van een kleine dertig jaar is Maria van der Zanden (22) eindelijk gevonden. De Puttense lag al die tijd in een naamloos graf in Duitsland. In andere vermissingszaken hopen de achterblijvers nog steeds op antwoorden.
Sinds 19 december 2013 wordt Henk Vierwind vermist. De geboren Limburger zou connecties hebben in het drugscircuit. Vanuit zijn vakantiehuisje op de Veluwe zou hij naar zijn woning in Limburg gaan, waar hij nooit aankomt. Zijn auto wordt gevonden in België. De politie vermoedt dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen. In 2021 wordt de zaak heropend, omdat er meerdere mobiele telefoons van hem zijn aangetroffen.

Ercan Öztürk

Ercan Öztürk uit Apeldoorn wordt sinds 28 maart 2021 vermist. Na zijn verdwijning wordt zijn signalement verspreid. Daarnaast maakt de politie bekend dat hij voor het laatst is gezien in Deventer. Opsporing Verzocht besteedt aandacht aan de zaak. In het tv-programma wordt verteld dat de politie uitgaat van een misdrijf. Helaas zorgt de uitzending niet voor een doorbraak.
Begin 2022 krijgt de politie een tip over een bos in Overijssel, met een kuil waarin de vermiste Apeldoorner begraven zou liggen. Er wordt gegraven, maar er wordt niks gevonden. Elf maanden later houdt de politie een verdachte aan, maar tot op heden is er niets van Öztürk vernomen.

Duncan Zwakke

Duncan Zwakke is sinds 1989 spoorloos. De 31-jarige Zutphenaar werkte als technicus, maar zou 's nachts in hard- en softdrugs hebben gehandeld. Wilde verhalen gaan rond over wat er gebeurd zou zijn en waar zijn lichaam verstopt ligt. Maar concrete aanwijzingen blijven achterwege. Zwakke is voor het laatst gezien in het centrum van Zutphen. Wat er daarna met hem is gebeurd, is tot dusver een raadsel.

Wico van Leeuwen

Sinds 14 mei 2021 wordt Wico van Leeuwen vermist uit Borculo. Wico heeft borderline waardoor hij onvoorspelbaar kan reageren. Daarnaast heeft hij een drugsverslaving. Wico woont tijdelijk in het huis van een kennis in Borculo. Op de dag van zijn verdwijning heeft hij afgesproken met een vriendin. Zij is de laatste die hem ziet. Hoewel er sterke aanwijzingen zijn dat Wico niet meer leeft, is zijn lichaam tot op heden niet gevonden.

Eefke Wolf

De 25-jarige Eefke Wolf uit Wezep wordt op 18 augustus 1983 voor het laatst gezien. Ze zou vanaf haar werk naar huis rijden. Maar haar brommer blijft in de fietsenstalling bij haar werk staan. Inmiddels is ze al een kleine veertig jaar vermist. In 2008 komt bij de politie een tip binnen dat een vrouw destijds iemand iets heeft zien begraven, maar die aanwijzing levert niets op.

Alwin Sterk

Op 24 april 1972 wordt Alwin Sterk voor het laatst gezien. Hij verkeert in het alternatieve circuit en woont in Amsterdam. Vlak voor zijn verdwijning stuurt de geboren Edenaar een kaartje naar zijn ouders met het bericht: "Hierbij deel ik jullie mede dat ik uit het 'normale' leven verdwenen ben. Ik verzoek jullie geen moeite te doen om mij op te sporen." Tot op heden is hij niet gevonden.
De famillie vraagt zich nog steeds af waar Alwin is
De famillie vraagt zich nog steeds af waar Alwin is © Politie

Henk Peters

Een van de bekendere zaken is de vermissing van Henk Peters. De hobbyfotograaf verdwijnt in 2009. Hij woont in Doorwerth bij zijn moeder, die twee dagen na zijn vermissing aan de bel trekt. Er wordt een man veroordeeld die te maken zou hebben met Peters' verdwijning en moord, maar hij ontkent alle betrokkenheid. Het lichaam van Peters wordt bovendien nooit gevonden. Volgens de politie is de kans klein dat dat nog gebeurt.
Jaarlijks worden er meer dan 30.000 mensen als vermist aangemeld. Een groot percentage van deze vermiste personen duikt na korte tijd weer op.