Achterhoek

Grote zorgen over zorg in de Achterhoek

De kans dat Zutphen een afdeling Verloskunde behoudt, is kleiner dan nul, zegt de bestuursvoorzitter.
De kans dat Zutphen een afdeling Verloskunde behoudt, is kleiner dan nul, zegt de bestuursvoorzitter. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Gemeenten in de Achterhoek vinden dat ze onvoldoende zijn meegenomen in het besluit om de afdeling Verloskunde in Zutphen te sluiten en de Spoedeisende Hulp (SEH) af te schalen. Dat schrijven ze in een brief aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid en Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. De gemeenten willen graag vertegenwoordigd zijn in het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), waarin beslissingen als het sluiten van een ziekenhuisafdeling worden genomen.
Onlangs ging de kraamafdeling van Gelre ziekenhuizen in Zutphen per direct dicht. Naast het sluiten van de kraamafdeling wil het ziekenhuis per 1 september ook de SEH alleen nog tijdens kantooruren bemannen. “Dit kan ons in de toekomst ook zomaar gebeuren”, zegt wethouder Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre.
Op dit moment zijn er geen signalen dat de twee ziekenhuizen in de Achterhoek, het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, afdelingen willen sluiten. “Gelukkig hebben we nog twee financieel gezonde ziekenhuizen in onze regio”, aldus Hoenderboom.

Niet goed vertegenwoordigd

Door deel te nemen aan het ROAZ willen de acht Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk) mee kunnen praten over de acute zorg in de regio.
In het ROAZ zitten de ziekenhuizen, ambulancezorg, huisartsen, de veiligheidsregio, verzorgingshuizen en verloskundigen gezamenlijk aan tafel. Op dit moment worden de gemeenten in het ROAZ vertegenwoordigd door de Directeur Publieke Gezondheid van de GGD.
“De verantwoordelijkheden van gemeenten gaan echter verder dan specifieke focus op publieke gezondheid en de adviserende rol die de GGD heeft in het ROAZ”, zo valt in een brief van wethouder Evert Blaauw van Bronckhorst namens de Achterhoekse gemeenten te lezen.

'We staan aan de zijlijn'

“Door aan dit overleg deel te nemen voorkomen we niet meteen dat een afdeling van een ziekenhuis in de toekomst alsnog wordt gesloten”, zegt burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre. “Die beslissing wordt op een ander niveau gemaakt, maar we kunnen wel meepraten als gemeenten en we worden gehoord. Nu staan we aan de zijlijn en hebben we geen enkele invloed”, aldus Bronsvoort.
Volgens Hoenderboom sluit het verzoek van de Achterhoekse gemeenten goed aan op het Integraal Zorgakkoord, waarin gemeenten, zorgorganisaties en zorgverzekeraars al samenwerken om de juiste zorg op de juiste plaats te krijgen.
“Daarin doen we er alles aan om de gezondheid van mensen te bevorderen, zodat ze langer mee kunnen doen in de samenleving”, zegt Hoenderboom. “Als we integraal werken zo belangrijk vinden, dan moet het over en weer zijn, en moeten we als gemeenten ook kunnen aansluiten.”
De Achterhoekse gemeenten dienen binnenkort in de vergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten een motie in. Daarin wordt opgeroepen om met de ministers in gesprek te gaan, zodat de gemeenten ook een plek krijgen in het ROAZ. “We hopen natuurlijk dat ons verzoek gehonoreerd wordt”, aldus Bronsvoort.

Zorgen bij Gelderse politiek

Tien politieke partijen in de provincie zijn bezorgd om 'de uitkleding' van Gelre ziekenhuizen in Zutphen. Van de SP tot de PVV wil daarom volgende week een debat. "Gelderland heeft volwaardige zorg nodig. Het personeel heeft actie gevoerd: nu moeten wij als provincie ook een signaal afgeven. Dit is een onacceptabele ontwikkeling", vertelt initiatiefnemer Eric van Kaathoven van de SP.

Oproep aan kabinet

In het debat zal daarom een voorstel worden ingediend om het kabinet op te roepen in te grijpen en te zorgen dat de ziekenhuiszorg in Gelderland op peil wordt gehouden.

Eerder werd minister Ernst Kuipers ook al om opheldering gevraagd, dat gebeurde na Kamervragen van de PvdA en de SP. Kuipers gaf onlangs aan langer nodig te hebben om de vragen te beantwoorden.