Stedendriehoek

Koningin Máxima verrast studenten in les ‘Hoe word je rijk?'

Koningin Máxima bij een les van ROC Aventus in Apeldoorn
Koningin Máxima bij een les van ROC Aventus in Apeldoorn © Omroep Gelderland
APELDOORN - Gebrek aan geld heeft ze niet. Toch woonde koningin Máxima vandaag een les ‘Hoe word je rijk’ bij. Tot grote verrassing van Apeldoornse studenten van ROC Aventus, die niets van haar komst afwisten. De koningin maakte indruk: “Ze weet er veel vanaf”.
Tips om rijk te worden had de majesteit niet. Haar bezoek aan Apeldoorn stond in het teken van schuldhulpverlening. Als erevoorzitter van de organisatie Schuldenlab werd Máxima bijgepraat over drie projecten in schuldhulpverlening.
Eén van die projecten is een interactief lesprogramma voor leerlingen tussen 14 en 18 jaar. Op meer dan honderd scholen in achttien gemeenten wordt hiermee ingezet op financiële vaardigheden en preventie van schulden.

Kringgesprek

“Hoe word je rijk? Door niet in de schulden te komen”, zegt gastdocent Soraya Tol. “We leren hoe makkelijk je in de schulden terecht kunt komen, en hoe groot de gevolgen daarvan zijn. En als het je toch gebeurt, welke stappen je dan kunt zetten.”
Een kringgesprek, met Máxima in het midden, liep toch iets stroever dan anders. “Ze vonden het spannend om vragen te beantwoorden”, merkt de gastdocent. Daar had student Diego (16) geen last van: “De koningin is ook een mens. Niet super speciaal ofzo”.
“Het is goed dat we hier nu informatie over krijgen. Want je wil later niet in de schulden komen”, vervolgt hij. De koningin bleek een goede ‘gastdocent’: “Ze weet er veel van, heeft veel kennis.”

Selfies

Even een selfie maken met de koningin, zat er niet in. Mobiele telefoons mochten de klas niet in. “Gelukkig hebben we een groepsfoto gemaakt”, aldus de leerlingen.
Het nieuws dat de school was vereerd met koninklijk bezoek, verspreidde zich snel. Tijdens de les verzamelden enkele honderden leerlingen zich binnen en buiten de school. Achter de barricades van afzetlint en beveiligers, met een telefoon in de aanslag, hoopten ze een glimp van de majesteit op te vangen.
Met succes. Máxima gunde de leerlingen een paar selfies voordat ze vertrok. “Ik ga het aan mijn ouders laten zien!”, riep een leerlinge enthousiast over een zelfgemaakt filmpje. Daarop is de te zien dat de koningin zwaaide en de school verliet.
Kijk hoe Máxima de Apeldoornse studenten verrast met een bezoek:
Máxima in Apeldoorn