Stedendriehoek

Opruimen asbest na grote brand Apeldoorn kan nog weken gaan duren

Bij de brand in Apeldoorn kwam zaterdag asbest vrij, het opruimen kan nog weken gaan duren.
Bij de brand in Apeldoorn kwam zaterdag asbest vrij, het opruimen kan nog weken gaan duren. © Luciano de Graaf
APELDOORN - Het opruimen van het asbest dat zaterdag vrijkwam bij een grote brand in Apeldoorn, kan nog weken gaan duren. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Er is onder andere asbest terechtgekomen op woningen en in tuinen.
In twee loodsen aan de Veenhuizerweg, aan de oostkant van de stad, woedde zaterdagmiddag brand. De hulpdiensten meldden dat in de rookwolken die daarbij vrijkwamen, asbest zat.

Niet zelf opruimen

Een dag na de brand werd al begonnen met het opruimen, maar was niet direct duidelijk hoelang het zou gaan duren. In eerste instantie werden enkele wegen schoongemaakt. Daarna waren openbare ruimten aan de beurt en woensdag is pas aan de eerste tuinen begonnen. Als alle tuinen opgeruimd zijn, volgen de daken. Hoe lang dat precies gaat duren, is nog onbekend.
Volgens de gemeente zitten er inmiddels geen asbestdeeltjes meer in de lucht en mogen ramen en deuren weer open. Bewoners wordt geadviseerd het asbest niet zelf op te ruimen.
Het is niet duidelijk hoe de brand kon ontstaan. Voor zover bekend vielen er geen gewonden. In de ruimtes zaten in ieder geval een solexenverhuur en een escaperoom.