Gelderland

Hooikoortspatiënten kunnen borst natmaken

Een vrouw met hooikoorts.
Een vrouw met hooikoorts. © ANP
ARNHEM - Wie last heeft van hooikoorts, kan maar beter de neusspray, zakdoekjes en medicijnen in de aanslag houden. De periode met de hoogste concentratie graspollen is begonnen. Vanwege het natte voorjaar staat alles in bloei en is de concentratie pollen waarschijnlijk heviger dan de vorige jaren... en de klachten dus mogelijk ook.
De piekperiode begint nu, omdat grassoorten in deze tijd van het jaar gaan bloeien. "Mensen met een graspollenallergie zullen dat de afgelopen dagen al gevoeld hebben", zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research. "Rond deze tijd komen veel grassoorten tot bloei. Dat gras staat er dit jaar heel goed bij."
Dat is fijn voor sommige dieren, maar niet voor mensen met hooikoorts. "Het is de afgelopen jaren heel droog geweest maar nu staat alles er uitbundig bij en dat betekent volop bloei."

Pollen blijven hangen

Ook de komende weken zitten we in een droge periode. "Als het regent, blijven pollen niet zo lang in de lucht hangen. Maar juist deze komende twee weken van de piek, is het kurkdroog. Dan blijft alles hangen."
Deze keer krijgen hooikoortspatiënten de volle laag
Arnold van Vliet, bioloog WUR
Als het de komende dagen en weken veel zou regenen, zouden mensen waarschijnlijk dus minder klachten ervaren. "Vorige jaren was er veel regen tijdens die piekdagen, toen zijn we eraan ontsnapt. De regen haalt de pollen uit de lucht en dropt ze op de grond. Maar deze keer krijgen hooikoortspatiënten de volle laag", aldus Van Vliet.
Het goede nieuws is dat het altijd mee kan vallen met de hoeveelheid pollen. De pollentellingen zullen uitwijzen hoe erg de situatie echt is. "Dat moet nog blijken. Twee ziekenhuizen in Nederland tellen elke week de pollen. Het heeft ook te maken met windrichting, windsnelheid en andere factoren. Maar mensen die gevoelig zijn voor gras, zullen er de komende weken echt wel rekening mee moeten houden. Hooikoortspatiënten krijgen dit jaar de volle laag."

Handige tips

Het Rode Kruis heeft een aantal tips voor mensen met hooikoorts: wrijf niet in je ogen, draag een goede zonnebril, smeer wat vaseline in je neus en ga juist de deur uit ná een bui. Ook adviseert het Rode Kruis om naar de dokter te gaan bij ernstige klachten.