Arnhem en omstreken
Aardappels vóór 1 oktober oogsten is geen optie, zeggen akkerbouwers

ARNHEM - Na een kletsnat voorjaar is het nu topdrukte voor akkerbouwers in Gelderland. Vorig jaar waren de aardappelen rond deze tijd al gepoot, maar nu zijn de akkerbouwers nog wel even bezig. En daarmee schuift het oogsten van de aardappelen ook op - maar dat mag niet van het kabinet. De minister wil dat de piepers er vóór 1 oktober uit zijn.
Uit een rondgang langs de Gelderse aardappeltelers blijkt dat vrijwel niemand zich dit jaar aan die harde datum van 1 oktober kan houden. "Dat gaat gewoon niet", reageert Ben Minkhorst uit Hummelo. "Ik ben nu aan het poten, maar op sommige percelen is het nog te nat. We lopen ongeveer een maand achter op schema. Je kunt ze straks wel oogsten, maar als de kwaliteit niet goed is, kun je er niets mee. Het is absoluut een onwerkbare regel."
Het kabinet wil dat de aardappelen (en ook en reeks andere gewassen) voor 1 oktober uit de grond zijn, zodat boeren vervolgens zogeheten vanggewassen kunnen planten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hoe eerder dit wordt ingezaaid, hoe effectiever er stikstof uit de bodem wordt gehaald. En dat moet dan weer de grondwaterkwaliteit bevorderen.
'Te zot voor woorden'
Boeren die zich niet aan de 1 oktobergrens kunnen houden, worden gekort op hun stikstofgebruiksnorm. Dat betekent dat ze het jaar daarop minder kunnen bemesten. "Daar worden we dan volgend jaar allemaal mee geconfronteerd", concludeert akkerbouwer Bert Sloetjes uit Halle. "Maar daar kan ik niks aan doen. We weten allemaal dat bijna niemand zich er aan kan houden. Het is gewoon te zot voor woorden hoe ze dit bedacht hebben."
Belangenorganisatie LTO waarschuwde vorig jaar al voor de invoering van de regel. Met het natte voorjaar komt hun angst direct tot uitdrukking. Een woordvoerder laat weten dat LTO nog wel druk in gesprek is met het ministerie over dit thema, maar de kans dat er dit jaar nog iets aan de regels verandert, lijkt uiterst klein.
Reactie ministerie
Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteitlaat in een reactie weten te snappen dat er een vervelende situatie is ontstaan voor telers. "De regeling komt voort uit de afspraken met Europa om de kwaliteit van ons water te verbeteren. Het is nog steeds aan ondernemers zelf om te bepalen wanneer zij een gewas van het land halen om een vanggewas in te zaaien. Een vanggewas trekt stikstof uit de bodem, waardoor het minder in ons water terechtkomt. Als de boer na 1 oktober een vanggewas inzaait mag hij/zij het volgende jaar iets minder bemesten met stikstof."