Noord-Veluwe

Kelly de Vries na vondst vermiste Maria: 'Mijn vader gaf het eerste zetje'

Links: Maria met haar moeder. Rechts: Kelly de Vries.
Links: Maria met haar moeder. Rechts: Kelly de Vries. © Privéfoto/Omroep Gelderland
PUTTEN - Er is grote opluchting, maar ook intens verdriet. Woensdagochtend werd bekendgemaakt dat de vermiste Maria van der Zanden uit Putten na bijna dertig jaar is gevonden. Omroep Gelderland sprak met Kelly de Vries, voorzitter van de Peter R. de Vries Foundation die in maart opnieuw aandacht vroeg voor de zaak.
In 1994 vonden Duitse agenten in stuwmeer Möhnesee het levenloze lichaam van een jonge vrouw. Destijds concludeerden zij dat het naar alle waarschijnlijkheid om zelfdoding ging en handelden de zaak af.
Afgelopen maart werd, naar aanleiding van een opgezet coldcaseonderzoek door de Peter R. de Vries Foundation, informatie bekeken waaruit bleek dat er een mogelijke match kon zijn met de vermissing van Maria van der Zanden.

'Mijn vader heeft het eerste zetje gegeven'

Peter R. de Vries had destijds de zaak onder zijn hoede en na zijn overlijden nam zijn dochter Kelly het over. "Ik durf zelfs te zeggen dat mijn vader degene is die het eerste zetje heeft gegeven." Na zijn overlijden, nam de foundation de zaak over en benaderden zij het coldcaseteam. "Wij wilden graag een ultieme poging doen om Maria te vinden", vertelt Kelly de Vries. Na enige verdieping in de zaak heeft het coldcaseteam doorgepakt en samengewerkt met de stichting om de Puttense te vinden.
Waar de stichting zich vooral focuste op de media, richtten de coldcase-rechercheurs zich vooral op de voorbereidende onderzoeken waarbij ze keken naar buurlanden, waaronder Duitsland. Daar hadden ze een aanknooppunt te pakken. Duitse politie gaf aan een mogelijke match te zien tussen de informatie van het coldcaseteam en de Duitse dossiers.

Wat gebeurt er met het lichaam van Maria?

De familie is onlangs ingelicht door de foundation. Wat er nu met het lichaam van Maria gaat gebeuren, is nog niet bekend. De Vries: "Zij hebben aangegeven dat ze Maria graag naar huis willen brengen."
De komende tijd wordt er onderzoek gedaan naar beide scenario's. Iedereen, zowel politie als familie, heeft veel vragen over de zaak. Wat er precies gebeurd is, is nog niet duidelijk. Was het zelfdoding of is Maria om het leven gekomen door een misdrijf? Beide scenario's worden onderzocht. "Op deze manier proberen we meer antwoorden te krijgen op de vragen die zijn ontstaan. Voor de familie is het heel erg belangrijk dat dit goed onderzocht wordt", benadrukt de dochter van de overleden misdaadverslaggever.
Maria lag voor een lange tijd als een 'Jane Doe' begraven. De Duitse politie vermoedde dat het ging om een zelfdoding en heeft de zaak gesloten. De informatie over haar kleding en uiterlijke kenmerken zijn altijd in dossiers bewaard gebleven.