Arnhem en omstreken

Kinderen te laat op school door failliet taxibedrijf

Problemen door failliet taxibedrijf
Problemen door failliet taxibedrijf © Michael Gaida via Pixabay
ARNHEM - Zeventien kinderen op het speciaal onderwijs hebben de komende tijd moeite om op tijd op school te komen. Dat komt doordat taxibedrijf Van Raaij in Arnhem maandag failliet is verklaard. Dat bedrijf verzorgde ook het leerlingenvervoer.
'Het zijn 17 kinderen die het raakt, zij gaan naar acht scholen", bevestigt directeur Math van den Beucken van Vervoersorganisatie Arnhem Nijmegen (AVAN). "We hebben nog geen definitief vervangend vervoer kunnen regelen."

'Het is een noodgreep'

Er is wel een tijdelijke oplossing gevonden. De kinderen worden daarbij toch naar school gebracht. "Maar ze komen dan iets te laat", geeft Van den Beucken aan. "Het is een noodgreep. Er is al een chauffeursprobleem, er zijn geen reservechauffeurs. Maar we proberen met man en macht een permanente oplossing te vinden."
"De vervoerder heeft contact opgenomen met Van Raaij om chauffeurs over te nemen. Maar vanwege de privacyregeling mogen ze geen namen geven. Daarom komt er contact met de curator. Die spreekt de chauffeurs binnenkort."

'Regelmaat belangrijk'

De 14-jarige kleinzoon van Adrie van der Niet is een van de gedupeerden. "Hij gaat dagelijks met het busje op en neer naar het Vierbeek College in Oosterbeek. Hij heeft autisme, dus regelmaat is heel belangrijk. Maandag om 17.05 uur kregen we opeens een mailtje: het taxibedrijf is failliet en het taxivervoer stopt per direct."
De AVAN-directeur bevestigt die gang van zaken: "We werden om 14.00 uur geïnformeerd dat Taxibedrijf Van Raaij failliet was. Daarna duurde het tot 16.00 uur tot we de curator konden spreken. Daardoor konden we niet eerder contact opnemen met de ouders."
Opa Van der Niet: "We hebben gebeld met de vaste chauffeur. Die zei dat hij vanaf morgen geen werk meer had. De school was al dicht. Daarom hebben we contact opgenomen met vervoerder Munckhof. Maar die zeiden: 'houd er rekening mee dat ze pas tussen 9.30 en 11.00 uur opgehaald kunnen worden. En dat ze een uur of anderhalf eerder van school worden gehaald."

'Heel vervelend, maar we kunnen er niks aan doen'

De directeur van het Vierbeek College, Wim van Schaik, zegt de ontstane situatie heel vervelend te vinden. "Maar we kunnen er niks aan doen. Dit gaat buiten de school om. Het taxivervoer is iets tussen de ouders en de gemeente. We weten uit ervaring ook dat het geen enkele zin heeft om daar tussen te zitten."
Dus de komende tijd moeten de ouders hun kind zelf naar school brengen en van school halen, of rekening houden met minder lange schooldagen. "Dat is hartstikke verdrietig", zegt Van Schaik, maar we kunnen er echt niks aan doen."

'Je mag het zelf oplossen'

De moeder van de jongen heeft hem dinsdagmorgen naar school gebracht. "Het was onduidelijk wanneer de jongen zou worden opgehaald. Er gaan vanuit de Betuwe nog zeven kinderen naar school. Ze zijn allemaal van de leg. Je mag het zelf weer oplossen, dat is het gevoel."
Directeur Van den Beucken geeft aan dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing. "Ik heb het helaas eerder meegemaakt. Maar toen werd het vervoer gecontinueerd in afwachting van den oplossing. Maar de curator gaf nu meteen aan dat er geen interesse is in een overname van het taxibedrijf."
"Het is een heel vervelende situatie. Voor het taxibedrijf dat failliet is, maar ook voor de ouders en kinderen. Het is een spannende tijd", aldus de directeur van AVAN.