Noord-Veluwe

Van tokkietuin naar visitekaartje van de straat

Marcia in haar tuin. Rechts presentator Rob Kleijs.
Marcia in haar tuin. Rechts presentator Rob Kleijs. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - "Als je komt aanrijden lijken we wel een tokkiefamilie", vertelt Marcia over haar eigen tuin. De alleenstaande moeder woont samen met haar twee zoons in Harderwijk. Haar tuin bestaat uit wit grind met tussendoor lelijke stukken worteldoek en hier en daar een pluk onkruid. Maar daar komt verandering in.
Marcia is een van de bewoners van de Goosenskamp. Vandaag strijkt het team van De Groenste Straat van Gelderland neer in deze straat waar alle tuinen vol met grind liggen. Kruiwagens en shovels rijden af en aan om al die steentjes eruit te halen en plaats te maken voor groenere tuinen.
Bij de Goosenskamp zijn niet overal openbare parkeerplaatsen. De bewoners parkeren daarom vaak in de voortuin. Dat is dus een van de punten waar de groencoaches rekening mee moeten houden tijdens de make-over.

'Grind is niet gemakkelijk'

Marcia koos een aantal jaar geleden voor grind omdat dat gemakkelijk lijkt, maar de groencoaches van het programma geven iets heel anders aan. "De tijd die je aan grind moet besteden, is veel. Het worteldoek komt omhoog, het gras groeit er tussendoor en je moet het netjes bijharken. Als je gewoon planten hebt en het groeit dicht, dan heb je daar helemaal geen last van", legt groencoach Jan-Julius uit. Collega Damiän vult aan: "Daarnaast is grind net een kachel, het kan wel tien graden in je tuin schelen als je het weghaalt."
De oorspronkelijke voortuin van Marcia
De oorspronkelijke voortuin van Marcia © Omroep Gelderland
De voortuin van Marcia na de metamorfose
De voortuin van Marcia na de metamorfose © Omroep Gelderland

'Het grootse cadeau'

"Ik kan met liefde afscheid nemen van mijn grind, vooral mijn jongens zijn blij. Die krijgen elke zomer de opdracht om al het groen ertussenuit te halen", reageert Marcia. "Ik ben ook het aanzicht als je de Goosenskamp inrijdt. Ik snap dus wel dat Uwoon ( de woningbouwvereniging, red.) blij is dat ik mee doe", zegt ze lachend.
Ze vervolgt: "Toen ze kwamen vragen of ik mee wilde doen, hoefde ik daar niet over na te denken. Ik vind dit het grootste cadeau wat ik krijg dit jaar." Voor Marcia is het niet altijd makkelijk om als alleenstaande moeder alle eindjes aan elkaar te knopen. Maar aan het einde van de dag staat er een stralende moeder van haar voortuin te genieten. De plantjes moeten nog groeien, maar over een paar maanden is de groenoase van Marcia een prachtig visitekaartje van de Goosenskamp geworden.
Wil jij zien hoe andere tuinen in Harderwijk zijn opgeknapt? Kijk dan hier naar De Groenste Straat van Gelderland.