Noord-Veluwe / Arnhem en omstreken

Grote verschillen in energielabels van Gelderse sociale huurwoningen

Een rijtje sociale huurwoningen met zonnepanelen. Foto ter illustratie.
Een rijtje sociale huurwoningen met zonnepanelen. Foto ter illustratie. © ANP
PUTTEN - Hoe energiezuinig sociale huurwoningen zijn verschilt nogal per gemeente en per woningbouwcorporatie. Dat blijkt uit een analyse van Omroep Gelderland van gegevens van de overheid. Zo'n 19.000 van de 230.000 Gelderse sociale huurwoningen hebben een slecht energielabel. Uiterlijk 2028 moeten al die huizen opgeknapt zijn.
Huizen met een energielabel A of B verbruiken veel minder energie dan woningen met een energielabel G. In de gemeenten Rozendaal, Wageningen, Rheden, Renkum en Buren staan de minste corporatiehuizen met het energielabel A of B.
Op de onderstaande kaart zie je hoe jouw gemeente ervoor staat:
"Die verschillen komen door de investeringscapaciteit die woningcorporaties hebben", weet Matthijs ten Broeke van de Woonbond. Het verduurzamen van één woning met een energielabel E/F/G kost zo'n 10.000 euro. "Wettelijk is vastgelegd dat er in 2030 geen EFG-woningen meer verhuurd mogen worden. Dat gaat over alle woningen. Daarbovenop hebben woningcorporaties, ministerie en de Woonbond in de prestatieafspraken afgesproken dat EFG-woningen van corporaties in 2028 moeten zijn uitgefaseerd."
Maar woningcorporaties moeten scherpe keuzes maken in hun uitgaven, want het verduurzamen van bestaande huizen is niet de enige uitdaging die de corporaties hebben, zegt de woordvoerder van de belangenbehartiger van huurders. "Er moeten ook nog veel woningen extra gebouwd worden, vanwege het woningtekort", zegt hij. Daarbij komt ook nog eens het tekort aan vakmensen, vult Ernst Koelman van Aedes aan, de branchevereniging van woningcorporaties.

Veel lage energielabels in Renkum en Rheden

De gemeenten Rheden en Renkum erkennen dat er in hun gemeenten relatief veel oudere sociale huurwoningen staan met lage energielabels. Woningbouwcorporatie Vivare heeft ruim 22.000 woningen in de regio Arnhem. "In Renkum en Rheden heeft Vivare relatief wat meer woningen met een EFG-label in bezit. Dit komt doordat ons bezit in beide gemeenten relatief oud is. We hebben hier relatief veel vooroorlogs en vroeg naoorlogs bezit, waaronder meerdere gemeentelijke en Rijksmonumenten. Vanaf de jaren 70 is hier in vergelijking met andere gemeenten in de regio wat minder nieuwbouw toegevoegd", laat Vivare in een schriftelijke reactie weten.

Wat zijn energielabels?
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig en duurzaam een huis is. Bij energielabel G is je huis erg onzuinig. Je hebt bijvoorbeeld ramen met enkel glas, waardoor je veel moet stoken om je huis warm te houden in de winter. Je hebt een hoge energierekening.

Energielabel A is het tegenovergestelde. Je hebt juist een energiezuinig huis, door bijvoorbeeld goede isolatie en dubbelglas. Dat merk je in de portemonnee en het is goed voor het milieu.

Corporaties gaan aan de slag met het verduurzamen van hun woningen. Vivare meldt dat zij dit combineren met het gebruikelijke onderhoud. "Hierbij verduurzamen we minimaal tot label D en waar dat mogelijk is tot label A."
In gemeenten als Putten en West Maas en Waal lopen de corporaties al voorop in verduurzaming van sociale huurwoningen. De gemeente Putten laat weten dat ze intensief optrekt met Woningstichting Putten en dat verduurzaming een speerpunt is in de lokale woonvisie. De samenwerking uit zich in het delen van kennis en een schenking van 1.200 energiemonitoren die over waren uit een campagne.

Wat kun je zelf doen?

Uiterlijk 2028 mogen er geen sociale huurwoningen meer zijn met energielabel E/G/F. "Huurders die pas vanaf dat moment in een energiezuinige woning zitten, hebben daar nu niets aan", benadrukt Woonbond-woordvoerder Ten Broeke.
Stel, je woont in een huurhuis met energielabel G, waardoor je hoge energielasten hebt, en de woningcorporatie wacht nog met de verduurzaming ervan. Wat kun je dan doen? "Op dit moment zijn de mogelijkheden te beperkt", meent Ten Broeke. "Met het initiatiefrecht kun je naar de verhuurder stappen om isolatiemaatregelen af te dwingen. Dat moet een redelijk voorstel zijn, je moet ook bereid zijn een beetje meer huur te betalen. Maar voor een verhuurder is het nu nog te makkelijk om daar niet in mee te gaan en te zeggen: 'stap maar naar de rechter hiervoor'. We hopen dat dat snel wettelijk verankerd is."

Deel jouw verhaal

Wat is jouw ervaring de verduurzaming van een sociale huurwoning? Deel jouw verhaal en mail naar wonen@gld.nl.

Verantwoording
De redactie van Omroep Gelderland analyseerde samen met andere regionale omroepen gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In deze data is per gemeente en woningcorporatie te zien hoeveel woningen een bepaald energielabel hebben. De labels zijn door het ministerie ingedeeld in drie categorieën: A/B, C/D en E/F/G. Voor deze publicatie houden we dezelfde indeling aan. De data gaat over het jaar 2021.

Door afrondingen kan het zijn dat de som van alle percentages niet op 100 procent uitkomt.

De cijfers hebben betrekking op alle woningen die corporaties verwachten in 2026 in bezit te hebben. Op te leveren nieuwbouw na 2021 maakt hierdoor ook onderdeel uit van de prognose van de energielabels in 2026.