Achterhoek / Arnhem en omstreken

Waarom de ene na de andere discotheek de deuren sluit

Steeds minder mensen gaan in het weekend naar de discotheek
Steeds minder mensen gaan in het weekend naar de discotheek © Jacob Morch via Pexels
HEELWEG - De discotheek, in veel plaatsen ooit dé uitgaansplek waar je je eerste zoen kreeg en waar je je eerste biertje dronk. Deze week werd bekend dat The New Break in 't Harde definitief de deuren sluit en de afgelopen jaren gingen nog meer discotheken in de provincie dicht. Wat is de reden dat steeds meer van zulke grote danstenten verdwijnen?
Waar de discotheek vroeger een ontmoetingsplek was voor vrienden en potentiële liefdespartners, is dit deze eeuw niet echt meer het geval. Vroeger had de discotheek een regiofunctie en was dit een van de weinige plaatsen voor vertier voor jongeren. De animo is minder geworden, dus veel jongeren blijven weg. Dat leidde bij veel disco's tot sluiting.

Discotheekcultuur lijkt voorbij

Reacties op sociale media liegen er niet om. Veel volwassenen koesteren mooie herinneringen aan de avonden in de discotheek. Simone schrijft: "Mooie herinneringen daar gemaakt." Arie vult aan: "Veel lol en lange nachten daar gehad, top time." "Heel wat avonden doorgebracht. Zonde dat die hele discotheekcultuur voorbij lijkt te zijn, de jeugd mist echt wat", sluit Eljoh af. Inderdaad, het lijkt een trend dat steeds meer discotheken de deuren sluiten.

Discotheken kwamen op in de jaren 50, maar beleefden hun hoogtepunt in de jaren 70 met de komst van de discomuziek - afgeleid van het woord discotheek. De discotheken stonden er bekend om muziek van lp's te draaien, maar in de jaren 90 gingen veel locaties over op housemuziek.

Uitgaansgelegenheden hebben deze ommekeer gemerkt. Het rookverbod van 2008 hakte er flink in en verhoging van de alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar zorgde ervoor dat jongeren andere plekken gingen bezoeken. In de laatste jaren zijn er veel grote festivals bijgekomen. Daarnaast heeft coronaregelgeving bij veel horecazaken roet in het eten gegooid.

Andere vorm

Toch is van deze vermindering niet bij iedereen sprake. De allerlaatste discotheek op de Veluwe loopt als een malle. "Wij draaien supergoed en mogen niet klagen. Na de corona was het hier een gekkenhuis, iedereen kwam hier heen", zegt Richard van Buren van Hent uut't Zaand in Wekerom. "De zestienjarigen die in coronatijd niet mochten gaan, zijn hier losgegaan toen ze volwassen werden."
Vroeger zag je elkaar bij de disco, nu hoor je van elkaar op Snapchat
Robert Venderbosch, directeur De Radstake
Op andere plekken in Gelderland, zoals in de Achterhoek, lijkt de disco te veranderen. Hij gaat met de tijd mee, want de discotheek heeft een andere vorm nodig. Dat merken ze ook bij De Radstake in Heelweg. De Radstake stond vroeger bekend als een plek waar jongeren van heinde en verre heen kwamen om te feesten tot in de late uurtjes. Nu is er minder vraag naar een disco in oude vorm. Directeur Robert Venderbosch: "Tien jaar geleden hadden we niet gedacht dat de discotheek weg zou vallen." Er is weinig animo. Zij merken ook dat social media hierin een grote rol speelt. Venderbosch begrijpt het wel: "Vroeger zag je elkaar bij de disco, nu hoor je van elkaar op platformen zoals Snapchat. De tijden zijn veranderd."

Meer een evenementenlocatie

Het tijdperk van de disco lijkt voorbij, maar toch Venderbosch ziet de toekomst heel positief in. Om zich te onderscheiden, organiseert de Radstake veelop korte termijn avonden met artiesten, maar ook grotere evenementen zoals 'Hakken en Hengstenbal' en 'Oktoberfeest'. "Tegenwoordig ben je geen discotheek, maar meer een evenementenlocatie", legt Venderbosch uit. Een van hun jaarlijkse grote evenementen is de Ouderavond - Met va en moe naor Radstake toe-, een avond waarbij ouders van uitgaande jongeren meegaan stappen. Die avond wordt volgens hem altijd druk bezocht. "Op zulke avonden worden de echte ouderwetse discoavonden georganiseerd. Jongeren maar ook ouderen vinden dat geweldig."