Arnhem en omstreken

Deze plekken in de aantrekkelijkste stad van het land mag jij absoluut niet missen

Stadsvilla Sonsbeek in het gelijknamige park
Stadsvilla Sonsbeek in het gelijknamige park © Maarten Rijgersberg via Pixabay
ARNHEM - Als je alleen op het groen en blauw in de stad let, dan is Arnhem de aantrekkelijkste grote stad van Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Atlas voor gemeenten, waarbij de 50 grootste gemeenten op meer dan 50 punten met elkaar worden vergeleken. Maar wat zijn dan die aantrekkelijke plekken? Wij hebben voor jou de 'must sees' op een rijtje gezet.
Arnhem is bij uitstek de stad van de parken. Door de stad verspreid liggen de parken Sonsbeek, Zypendaal, Gulden Bodem, Klarenbeek, Angerenstein en Presikhaaf. Sonsbeek is het bekendste park in Arnhem, met daarin onder meer de Sonsbeek Villa - Witte Villa in de volksmond -, vijverpartijen en een waterval waar je onderdoor kunt lopen. Ook is het Nederlands Watermuseum in het park gevestigd, evenals De Witte Watermolen.
Mensen aan het water in Park Sonsbeek
Mensen aan het water in Park Sonsbeek © Bert Spiertz
En die parken liggen redelijk dicht op elkaar. En dat is een van de redenen dat Arnhem ook zo aantrekkelijk is, volgens Atlas. Mensen zijn niet alleen bereid om te betalen voor een woning in een wijk met veel groen of blauw, maar ook voor een woning op een plek met veel groen en blauw binnen acceptabele reistijd, geeft Atlas aan. "Arnhem combineert een gunstige ligging ten opzichte van de Veluwe met grote stukken groen en blauw in de wijken in de stad."

Niet alleen groen, maar ook water

Op het gebied van water is er natuurlijk de Rijn, die Arnhem in Noord en Zuid verdeelt. Verder zijn er de Rijkerswoerdse Plassen, waar kan worden gezwommen, gefietst en gewandeld. Ook kleine watersport en hengelsport is er mogelijk. Arnhem heeft bovendien sinds 2016 delen van de Sint-Jansbeek weer bovengronds gehaald. Daardoor stroomt de beek weer dwars door de binnenstad.
De Sint-Jansbeek stroomt door de binnenstad
De Sint-Jansbeek stroomt door de binnenstad © Bert Spiertz
Aan de rand van de stad bevinden zich Landgoed Warnsborn en Landgoed Mariëndaal, waar prachtig gewandeld kan worden. Het behoort nog bij de stad, maar ligt aan de rand van de Veluwe. Warnsborn heeft een fraaie terrassentuin met waterlopen, vijvers en keermuurtjes. Ook is er een rotstuin en zijn er heuvelachtige wandelpaden. Ook Mariëndaal is heuvelachtig met lanen, bossen, sprengen, beekjes en vijvers.
Genoeg moois te zien dus!
Mariëndaal in Arnhem
Mariëndaal in Arnhem © Olga Kropman via Pixabay