Noord-Veluwe

Verwaarloosde Gelderse dieren, helaas niet alleen in Putten

Een chihuahua die vorig jaar gedumpt werd
Een chihuahua die vorig jaar gedumpt werd © Omroep Gelderland
PUTTEN - De politie nam dinsdag in Putten zeventien verwaarloosde boerderijdieren in beslag. De laatste jaren moesten de Dierenbescherming, Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en politie vaker in actie komen voor verwaarloosde dieren in Gelderland.
Ruim een maand geleden kwam een Gelderse dierengroothandel nog in de problemen, omdat van honderden vogels de vleugels gedeeltelijk waren geamputeerd. De Nederlandse Voedsel- en Waterautoriteit (NVWA) nam honderden vogels in beslag. Het ging om eenden, ganzen en een zwaan.
In een woning in Vaassen werden in april 22 honden in beslag genomen. De vijf volwassen honden en zeventien pups hadden bijna allemaal verwondingen en werden aangetroffen in een sterk vervuilde woning. De eigenaar van de honden werd aangehouden.

Chihuahua's

In januari 2022 werden in Geldermalsen 24 gedumpte chihuahua's gevonden. Ze zaten vastgebonden aan een paal. Sommige van de hondjes waren zwaar verwaarloosd. Een 51-jarige fokker uit Tiel werd verdacht van het achterlaten van de hondjes, maar werd vrijgesproken door de rechtbank wegens onvoldoende bewijs.
Soms gaat het niet om een grote hoeveelheid dieren maar om één huisdier dat niet goed wordt verzorgd. Ook dan kunnen de instanties in actie komen. In januari haalde de LID een hond weg bij iemand in de gemeente Overbetuwe, omdat het dier leed aan een ernstige huidallergie. Het baasje weigerde zijn hond te laten behandelen.

Voor de rechter

Eigenaren van verwaarloosde dieren komen niet altijd voor de rechter. Een stel uit Aalten wél. De man van 28 en de vrouw van 35 hielden een grote hoeveelheid dieren in hun huis, op hun erf en in stallen. Het ging om honden, katten, cavia’s, eenden, vogels, konijnen, geiten, pony’s, paarden en een kalf. Volgens de LID kregen de dieren nauwelijks eten, drinken en medische zorg. Veel dieren waren ziek. In 2020 moesten twee pony's zelfs ter plekke inslapen vanwege hun slechte toestand.
De rechter bepaalde uiteindelijk vorig jaar dat het stel de komende jaren nog maar vijf dieren mag houden. Ook kregen ze een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een werkstraf van 180 uur. Hoeveel rechtszaken over dierenmishandeling en -verwaarlozing er jaarlijks in Gelderland dienen, is niet bekend.
Als je denkt dat een dier in nood is of verwaarloosd wordt, kun je terecht bij het landelijk meldpunt 144. Het meldpunt valt onder de politie. Speciaal opgeleide agenten van de dierenpolitie nemen de telefoon aan en kunnen de juiste hulpverlener of organisatie inschakelen.