Rijk van Nijmegen
Ed moest maanden wachten op rolstoelonderdeel: 'Wel dertig telefoontjes gepleegd'

NIJMEGEN - Ed en Erzina Lagerweij uit Nijmegen waren bijna een jaar aan huis gekluisterd, omdat de levering van een onderdeel voor een rolstoel uitbleef. Zelfs een blokje om of samen naar de supermarkt zat er niet meer in. Ed is zijn vertrouwen in de gemeente en de leverancier inmiddels volledig kwijt.
Het echtpaar heeft het flink voor de kiezen gekregen de afgelopen jaren. Erzina raakte vier jaar geleden na een medische misser afhankelijk van een rolstoel.
"Dat was behoorlijk zwaar", vertelt Ed. "Het gebeurt altijd bij een ander, en dan ineens sta je er zelf voor." Ook met zijn eigen gezondheid gaat het niet zo goed: Ed heeft twee hartinfarcten gehad en een slijmbeursontsteking in zijn heup. Ook gaat hij vaak door zijn rug bij het helpen van zijn vrouw. "We moeten er wel eens om lachen, dan moet zij míj helpen met aankleden."
Omdat het zo niet langer kan, vraagt Ed op 23 mei bij de gemeente Nijmegen een duwondersteuning aan voor de rolstoel van Erzina. Die duwondersteuning moet ervoor zorgen dat de twee weer makkelijker samen op pad kunnen. Wat dan volgt is een lange weg van frustratie voor het Nijmeegse echtpaar.
'Niks in het systeem'
Drie maanden na zijn eerste aanvraag belt Ed om te vragen hoe het ervoor staat. "Maar ze niks konden vinden in het systeem", zegt hij. In september komt er voor het eerst iemand langs. Een volgende afspraak wordt afgezegd omdat de onderdelen er niet zijn, zegt Ed. "In november hetzelfde verhaal. Ik heb de gemeente toen maar gebeld en die zei: wij kunnen ook niks doen."
Ook vraagt Ed een douchestoel aan voor zijn vrouw. Eenmaal geleverd zit deze onder de vlekken, zegt Ed. "Ik heb meteen gebeld voor een nieuwe. Dat duurde twee maanden. In de tussentijd hebben we een tuinstoel gebruikt." De duwondersteuning laat ondertussen nog steeds op zich wachten. "Ik ben een keer zo nijdig geworden aan de telefoon dat ik snel een noodvoorziening heb gekregen. Binnen helpt dat, maar op straat werkt hij niet goed."
Ed is boos over de situatie. "We zeggen wel eens: we zitten achter de geraniums, ook al hebben we die niet."
Verbeterplan
De problemen met lange wachttijden spelen al langer in de gemeente Nijmegen. Welzorg is de enige leverancier van hulpmiddelen voor rolstoelen waar de gemeente Nijmegen een contract mee heeft. Aankloppen bij een andere leverancier is dus geen optie. Welzorg erkent de problemen en zegt hard te werken aan verbetering, aldus een woordvoerder. "We kennen de doelgroep goed en weten dat ze vaak grotendeels of geheel afhankelijk zijn van hun hulpmiddel. Welzorg doet er alles aan om klanten zoveel mogelijk mobiel te houden, eventueel met alternatieve oplossingen."
Volgens wethouder Grete Visser gaat het sinds een verbeterplan, vorig jaar, steeds beter met de dienstverlening. "We hebben de afgelopen tijd veel gesprekken met Welzorg gevoerd om ervoor te zorgen dat de problemen zo snel mogelijk worden opgelost. Ik heb gemerkt dat ook bij Welzorg de urgentie wordt gevoeld."
Vertrouwen kwijt
Ed is zijn vertrouwen in Welzorg en de gemeente inmiddels volledig kwijtgeraakt. "Hoeveel telefoontjes heb ik wel niet gepleegd? Ik denk zeker een stuk of dertig." In het programma In het Vizier van de Jager neemt presentator Inge de Jager namens Ed contact op met Welzorg, om te vragen wanneer de duwondersteuning geleverd wordt. Een week later wordt het onderdeel dan eindelijk geleverd. "We zijn al lekker op pad geweest", laat Ed weten. "Ik moet zeggen dat ze nu vriendelijker en sneller een afspraak maken dan we eerder hebben ervaren."
De wachttijden voor hulpmiddelen in de gemeente Nijmegen komen dinsdagavond aan bod in het televisieprogramma In het Vizier van De Jager van Omroep Gelderland. Daarin gaat Inge de Jager op zoek naar mensen die in de knel zitten, zich niet gehoord voelen en met de rug tegen de muur staan. Loop jij ook tegen dit soort zaken aan? De redactie van In het Vizier van De Jager wil graag met je in contact komen. Stuur daarvoor een e-mail naar inhetvizier@gld.nl.