Achterhoek

Piet krijgt onderscheiding van koning Charles

Piet Oudolf, tweede van rechts, tijdens het officiële moment.
Piet Oudolf, tweede van rechts, tijdens het officiële moment. © ANP
HUMMELO - Tuinarchitect Piet Oudolf heeft tijdens de Chelsea Flower Show in Londen een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van koning Charles. De Achterhoeker is een van de eerste ontvangers van de Elizabeth Medal of Honour, een prestigieuze prijs binnen de tuinwereld.
De queen was een fervent liefhebber van de Chelsea Flower Show en bezocht het evenement meerdere malen. Ter ere van de kroning van koning Charles en de herinnering aan zijn moeder, worden de komende tijd zeventig Elizabeth Medals of Honour uitgedeeld. Dat aantal is niet toevallig gelijk aan het aantal jaren dat Elizabeth als vorstin regeerde.
De onderscheiding wordt speciaal uitgereikt aan tuinbouwers en -ontwerpers voor hun bijdrage aan de vooruitgang, wetenschap, kunst of praktijk van de tuinbouw. Vanwege zijn toonaangevende stijl en vele projecten kreeg ook Oudolf een koninklijke onderscheiding. De Hummeloër reisde speciaal naar Londen om de onderscheiding in ontvangst te nemen.
"Ik ben de eerste buitenlander die hem ontvangen heeft", zegt Oudolf. "Het is een grote eer voor de tuinwereld." Toch is hij niet enorm onder de indruk.
De tekst gaat verder onder de tweet:

'Charles schudt wel meer handen'

Oudolf vond het moment van overhandiging van de onderscheiding bijzonder, maar ook wel stijfjes. "Ze zeiden: wat mooi dat je dit gedaan hebt, wat goed en we kennen u al. Het voelt als een eer, maar ik zie het wel meer als een soort protocol", voegt hij toe. "Charles schudt wel meer handen dan die van mij alleen."
En dus was Oudolf niet zo onder de indruk van de ontmoeting met het Britse koningshuis. De nuchtere Achterhoeker kwam vanwege zijn prestaties al vaker in aanraking met ze. Zo had hij koningin Camilla al eens ontmoet.
En Oudolf mag dan de eerste buitenlander zijn die de onderscheiding heeft ontvangen, echt warm of koud wordt hij er niet van. Het is zelfs nog maar de vraag of de medaille nog een mooie plek krijgt. Waarschijnlijk niet. "Thuis komt het ergens in een laatje te liggen", aldus Oudolf.

Dutch Wave

In 2000 kreeg Oudolf al eens een gouden medaille en de titel 'best of show' op de Chelsea Flower Show voor zijn ontwerpen. Zijn uitgangspunt bij het ontwerpen van een tuin is dat die vier seizoenen mooi moet blijven. Oudolf was bovendien één van de grondleggers van de 'Dutch wave', een stijl binnen de tuinarchitectuur. Hij heeft vele projecten op zijn portfolio en zijn naam gaat de hele wereld over.