Gelderse Vallei

Tasje erbij? Shemara heeft haar eigen zakje

NIJKERK - Boodschappen doen zonder verpakkingsmateriaal, dat lijkt onbegonnen werk. 'Tasje erbij?', zo klinkt het vaak vanachter de toonbank. Maar heel vaak is dat niet nodig, vinden Shemara Ooijevaar en Maaike van Dijk. Ze zijn de initiatiefnemers van de Zero Waste Tour in Nijkerk.
Tijdens de wandeltocht door het centrum van de Veluwse plaats geven ze uitleg over hoe je met meegebrachte spullen inkopen kunt doen, want dat vergt best wat voorbereidingen.
Boodschappen doen zonder afval
De wandeling is onderdeel van de landelijke Week Zonder Afval. Door heel het land organiseert de beweging Zero Waste Nederland activiteiten om te laten zien dat het mogelijk is om minder afval te produceren.

Potjes en bakjes

Eén van de deelnemers, de enige man in het gezelschap overigens, die altijd zijn eigen koffiebeker meeneemt, vindt het leuk om mee te doen. "Ik vind het heel leuk om te zien hoeveel mogelijkheden er zijn om minder verpakkingen te gebruiken."
Bij deelnemende ondernemers in Nijkerk is de sticker 'Neem gerust je eigen verpakking mee' aangeplakt, zo weten klanten dat ze hun eigen potjes en bakjes mogen meenemen.

Kopje koffie

"We vinden het belangrijk dat mensen minder winkelverpakkingen gebruiken", legt Van Dijk uit, "zodat de natuur een beetje gespaard wordt." De ochtend wordt afgesloten bij een café waar alle deelnemers nog even napraten. Onder genot van een kopje koffie. En dat kopje brachten ze zelf mee, uiteraard.