Noord-Veluwe

Zeearend op waanzinnige wijze op de plaat

De zeearend zit mooi te zijn in Epe.
De zeearend zit mooi te zijn in Epe. © Marck Voser
EPE - Z'n ogen uit. Dat keek Dik Brummel maandagavond toen een zeearend neerstreek in een boom in zijn achtertuin in Epe en daar vervolgens urenlang relaxed bleef zitten. Inmiddels is de vogel weer gevlogen, maar het tafereel leverde waanzinnige plaatjes op.
Een metertje of 15 hoog in de boom zat-ie, de zwart-witte zeearend, voluit Stellers zeearend (Haliaeetus pelagicus). "Hij kwam 's avonds rond zeven uur ineens aanvliegen en bleef daar tot zeker tien uur rustig zitten, een beetje om zich heen kijkend", zegt Dik. "Hij had daar vast een mooi uitzicht over de weilanden."
Eerder had de zeearend zich in Epe nog nooit laten zien. De vergelijkbare Amerikaanse zeearend geldt in de verenigde Staten als een nationaal symbool, want daar komt de soort relatief veel voor. Het dier kan met gestrekte vleugels een spanwijdte hebben tot bijna 2,5 meter.
De roofvogel is inmiddels weer gevlogen.
De roofvogel is inmiddels weer gevlogen. © Marck Voser

Uit gevangenschap

Volgens Dik ging het in Epe om een exemplaar dat in maart ontsnapte uit gevangenschap in het Belgische Genk. Een windvlaag beschadigde de kooi waarin het dier zat.
De zeearend in Epe bleek dinsdagochtend met onbekende bestemming weer het luchtruim te hebben gekozen, maar gelukkig hebben we de foto's nog. Een Zwitserse gast die bij Dik op bezoek was, wist de zeearend met zijn telelens namelijk ontzettend fraai vast te leggen.