Achterhoek / Arnhem en omstreken

Zes vragen en antwoorden over jouw uitvaart

Bloemen bij een uitvaart
Bloemen bij een uitvaart © happydayss10 via Pixabay
ETTEN - Uitvaartverzorgers DELA en GUV, eigenaar van de crematoria in Etten en Aalten, hebben een conflict. Uitvaartverzorgers van DELA zijn niet meer welkom in Etten en Aalten. Maar wat mag je eigenlijk van een uitvaartverzekering verwachten bij een begrafenis of crematie?
Wat zijn de gemiddelde kosten van een uitvaart?
Een crematie kost volgens DELA ongeveer 7500 euro. Monuta stelt dat het tussen de 7000 en 11.000 euro is.. Voor een begrafenis ligt het bedrag wat hoger: gemiddeld 9500 euro. Monuta geeft ook hier tussen de 7000 en 11.000 euro aan, al geven ook zij dat een begrafenis vaak duurder is. Het verschil komt door het delven van het graf, de grafsteen, de grafrechten en de onderhoudskosten van het graf. Alleen als u de as bewaart in een columbarium of urnennis heeft u te maken met kosten na het cremeren. Twee derde van de mensen kiest voor cremeren. Overigens is het zo dat verzekerden van DELA door het confict een andere uitvaartondernemer moeten inschakelen voor een crematie in Etten of Aalten. Daardoor zijn zij duurder uit.
Zijn er restricties bij het afsluiten van een uitvaartverzekering?
Hoe jonger je een verzekering afsluit, hoe lager de maandelijkse premie. En er is een maximum leeftijd. Bij DELA kun je het DELA Uitvaartplan afsluiten tot je 75 jaar bent. Uitvaartverzekeraars stellen bij het afsluiten enkele vragen over gezondheid. Dat is een dienstenverzekering, een uitvaartverzekering in natura. Verzekerd zijn de diensten die je sowieso bij een uitvaart nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een uitvaartverzorger, de crematie of begrafenis, een kist, de rouwbrieven. Daarnaast is er een vrij te besteden bedrag voor aanvullende zaken als een bloemstuk, rouwadvertentie en koffie na afloop. Ook kun je kiezen voor een uitvaartverzekering in geld. Na overlijden wordt het geldbedrag uitgekeerd en met dat bedrag kunnen de nabestaanden dan zelf de uitvaart regelen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn bij een uitvaart in het buitenland of als je zelf een uitvaartverzorger wilt kiezen.
Wat doen uitvaartverzorgers?
Vanaf het melden van overlijden tot en met het regelen van de uitvaart kan een beroep gedaan worden op een team van uitvaartverzorgers. Ook kan gekozen worden tussen een thuisopbaring en een opbaring in een uitvaartcentrum.
Hoe kun je je eigen uitvaart vormgeven?
Je wensen kun je vastleggen in Uitvaartwensen. Dit kun je vaak doen in je account bij de uitvaartverzorger, dus online, maar je kunt ook een papieren wensenboek maken met je wensen. Bijvoorbeeld over de keuze tussen begraven en cremeren, de gastenlijst en de uitvaartlocatie, de muziek, de bloemen en de kist. En je kunt aangeven of op je uitvaart koffie met cake of liever een borrel met hapjes worden geserveerd bij de koffietafel. Een idee is verder om op elke stoel in het crematorium een herinnering voor de gasten neer te leggen.
Hoe kunnen overledenen worden herdacht?
Bij een begrafenis kan een grafsteen met een zelf gekozen tekst worden uitgezocht. Bij een crematie kan een urn in verschillende stijlen worden gekozen. Overigens kun je zelf voor je overlijden uitkiezen welke steen of urn je wilt. Ook zijn er gedenksieraden om de as van de overledene in te bewaren, zoals een ring, armband, ketting, collier of glasbedel. Deze kosten zitten meestal niet in naturaverzekering. Hiervoor kan wel een extra bedrag meeverzekerd worden.
Wat doet een uitvaartverzekering na de uitvaart?
Nabestaanden krijgen nabestaandenzorg: hulp bij praktische, financiële, juridische en administratieve zaken na de uitvaart. Ook is er binnen een jaar na de uitvaart een herinneringsbijeenkomst. Daar wordt de overledene herdacht met gedichten, verhalen en muziek. Daarnaast worden er lichtjesavonden georganiseerd. Familie en vrienden branden dan een kaars voor hun dierbaren en zo kun je ook op donkere dagen het graf bezoeken. De paden zijn dan sfeervol verlicht met fakkels. Er is muziek en een warm drankje voor de nabestaanden.