Gelderse Vallei

Klimaatactivisten 'in tranen' na ontruiming WUR door politie

Het gebouw Forum waar de actievoerders zich hadden verschanst
Het gebouw Forum waar de actievoerders zich hadden verschanst © Commons.wikimedia.org
WAGENINGEN - De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag het gebouw van Wageningen University & Research (WUR) ontruimd dat door klimaatactivisten was bezet. Een deel van de bezetters dat niet wilde luisteren, zou aan armen en benen naar buiten zijn gesleept.
Rond 00.30 uur betraden agenten het pand en verzochten de vijftien activisten die nog binnen waren, allen studenten van de universiteit, mee naar buiten te gaan.
Een woordvoerster van de actiegroep End Fossil: Occupy! zegt dat een deel van de bezetters aan de oproep gehoor heeft gegeven. Anderen wilden niet luisteren en werden door de politie vastgepakt en het pand uit gebonjourd, vertelt ze.
Bij de Wageningen Universiteit bevestigen ze dat sommige studenten wat hardhandiger uit het gebouw zijn gezet. "De ontruiming is redelijk netjes gegaan. Een aantal mensen is gewoon meegelopen, maar een aantal mensen had iets meer moeite gedaan waardoor ze niet makkelijk weg konden. Zij moesten af en toe weggesleept worden", vertelt woordvoerster Annet Blanken.

'Heel hard getrokken'

Ook waren volgens de woordvoerster van de actiegroep tijdens de ontruiming buiten kreten van pijn te horen die uit het gebouw kwamen. Volgens haar waren veel actievoerders in tranen en hebben agenten 'heel hard getrokken'.
"Voor sommige studenten was de ontruiming inderdaad emotioneel", vertelt Blanken. Maar voor de universiteit was één ding al snel duidelijk. "Overnachten was voor ons geen optie. We hebben lang getwijfeld of we de politie moesten inschakelen. Daarom hebben we ze eerst de studenten zelf de kans gegeven om weg te gaan. Daarna zijn we pas met de veiligheidsdriehoek gaan praten."

'Geen hardhandig optreden'

De politie zegt dat er meerdere keren gevorderd is aan de activisten om te vertrekken. "Dan heb je te gaan. Hoezeer je ook een boodschap onder de aandacht wil brengen. Maar er was geen sprake van hardhandig optreden. Wel hebben we enkele actievoerders moeten helpen vertrekken", vertelt een woordvoerder.

Hogeschool eerder ontruimd

De actievoerders bezetten maandag een vleugel in onderwijsgebouw Forum. Met hun actie wilden ze bereiken dat de universiteit haar banden verbreekt met de fossiele industrie.
Anderhalve week geleden was er een soortgelijke actie op Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp, waar de politie ook moest ingrijpen. Ook daar eisten activisten dat de school banden met de fossiele industrie zou verbreken. De meeste activisten verlieten na een overnachting in het gebouw de school vrijwillig om arrestaties te voorkomen, zei een actievoerder tegen Omroep Gelderland.