Achterhoek

Hier staat het eerste slimme containertuintje van Nederland

App-bouwer Steven Meeuwissen en Henk-Jan Room, die ooit de containertuintjes bedacht.
App-bouwer Steven Meeuwissen en Henk-Jan Room, die ooit de containertuintjes bedacht. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Zwerfvuil rond ondergrondse containers is veel mensen een doorn in het oog. Een containertuintje kan de oplossing zijn: de stukjes groen rond een container moeten het lastiger maken om overtollig huisvuil te lozen. In Doetinchem wordt al een aantal maanden proefgedraaid met het eerste ‘slimme containertuintje’ van Nederland op de Dr. Huber Noodtplaats, dat meer is dan alleen een stukje groen.
“Het is een slim containertuintje omdat er sensoren in zitten”, zegt Henk-Jan Room van CityGard. Hij bedacht en ontwikkelde het containertuintje samen met zijn compagnon Martin van Diggele. “De sensoren kunnen detecteren wanneer er iets naast het tuintje staat. Dan geeft hij een melding in een app en kunnen bewoners of de gemeente de zakken die er naast staan weghalen en houd je de plek zo schoon mogelijk”, zegt Room. Ook zit er een vochtsensor in het tuintje, die meet wanneer het containertuintje behoefte heeft aan water.

'Foto maken van de plant'

Met de bijbehorende app kunnen toekomstige gebruikers nog veel meer informatie krijgen over de planten die in het tuintje groeien. “Je maakt eerst met de app een foto van een plant in het tuintje”, zegt projectmanager Steven Meeuwissen van appontwikkelaar Iconica. “Er komt dan precies naar voren hoe vaak je moet bemesten, de plant moet snoeien of hoe vaak de plant water moet hebben. Zo kan je beter voor je tuintje zorgen.”
Gewone containertuintjes bewezen op andere plekken in ons land al dat er minder afval naast de container wordt geplaatst. “Het is per containertuintje afhankelijk, maar we zien de grootste resultaten op plekken waar de buurt ook echt betrokken is bij het containertuintje”, aldus Room. “We hebben gezien dat er 80 procent minder afval wordt bijgeplaatst.”
Containertuintje tegen zwerfvuil

Wekelijks probleem

En dat is nu precies wat de bewoners aan de Dr. Huber Noodtplaats, waar het slimme containertuintje staat, ook graag willen zien. “We zien nu nog wekelijks dat het problemen oplevert”, zegt buurtbewoner Harry Louissen, die uitkijkt op de afvalcontainers. “De mensen gooien hier te snel het vuil naast de container. Grof vuil, vuilniszakken met spullen erin of los vuil, alles komt hier wel voorbij”, aldus Louissen.
Sinds het containertuintje er is neergezet, merkt Louissen dat de omgeving wat netter is geworden. “Ik had graag ook containertuintjes bij de andere containers gezien. Wat je ziet is dat het vuil dat eerst bij twee containers lag, nu bij één container ligt waar geen tuintje om heen ligt”, aldus Louissen. “Relatief ligt er wel minder afval.”

'Het containertuintje moet gaan leven'

Het slimme containertuintje zit nu nog in een testfase, maar kan vanaf september in gebruik worden genomen. “Het gaat mij er niet alleen om of iets meetbaar werkt of juist niet. De realiteit is complex en afhankelijk van vele factoren, die zich niet makkelijk in getallen laat uitdrukken.”, zegt Room.
“Het gaat vooral om wat er gebeurt op zo’n plek en de betrokkenheid van buurtbewoners bij het containertuintje. Het moet gaan leven en uiteindelijk een plek van verbinding worden, dat zorgt voor het werkelijke verschil.”