Stedendriehoek

Opruimen asbest duurt voort in Apeldoorn, bijeenkomst voor bewoners

Het asbest kwam neer in aangrenzende wijken.
Het asbest kwam neer in aangrenzende wijken. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Het opruimen van asbest duurt voort in Apeldoorn na de zeer grote brand die afgelopen weekend een loods in de as legde. Bij de brand kwam asbest vrij die in de omringende wijk in neerdwarrelde. De gemeente heeft een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd om alles schoon te maken, maar het is nog onduidelijk wanneer de klus is geklaard.
De gemeente Apeldoorn gaf na de brand aan dat er sprake is van asbestdeeltjes. Het getroffen gebied omvat de Waterlei - Spoorlijn en de Beukenhaag/Meander. Zondag al begon een team met het verwijderen van de asbest. Gestoken in witte beschermende kleding maken medewerkers van een specialistisch bedrijf de wegen schoon. Momenteel maakt het bedrijf een planning voor het bloksgewijs schoonmaken van tuinen en woningen.

Schoonmaken

Wanneer alle asbest opgeruimd is, is nog onbekend. De komende tijd gaat het bedrijf eerst de wegen en openbare speelplekken schoonmaken. Het advies is dan ook om kinderen alleen in schoongemaakte speeltuintjes te laten spelen. Later worden ook de daken en tuinen van het gebied schoongemaakt. Voor hier geldt alsnog: niet zelf opruimen.
Bij het naar buiten gaan, is het slim om te voorkomen dat je op stukjes asbest stapt. Bij thuiskomst is het raadzaam de schoenen uittrekken en grondig schoon te maken. De ramen en deuren moeten gesloten blijven en de ventilatie moet uit zijn. Voor de huisdieren geldt dat de pootjes schoon gemaakt moeten worden als deze buiten zijn geweest. Autobezitters uit het getroffen gebied kunnen bij ernstige verontreiniging terecht bij een wasstraat om hun auto te laten afspuiten.
Bewoners buiten het gebied mogen zelf de resten opruimen.

Informatiebijeenkomst

Voor omwonenden houdt de gemeente dinsdagavond een informatiebijeenkomst. Hier krijgen zij de gelegenheid vragen te stellen aan medewerkers van de GGD, gemeente, asbestsaneerder en de brandweer. De gemeente houdt haar burgers op de hoogte via de site.