Gelderse Vallei

Wageningse studenten in overvolle bus: 'Soms stinkt het'

De rij voor lijn 303 is doorgaans groot.
De rij voor lijn 303 is doorgaans groot. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Het regent klachten van Wageningse studenten over buslijn 303. De bus die de studenten van het treinstation Ede-Wageningen naar de campus brengt, rijdt minder vaak en is daardoor voller. Soms zelfs zo vol, dat niet iedereen meekan.
Er komen veel klachten binnen, weet René Coveen van reizigersvereniging Rover. "De vorige vervoerder bood meer zitplaatsen aan. We bespreken de klachten met de provincie. Een bus kan met verschillende snelheden over rotondes heenrijden, dat is niet altijd aangenaam."

Meestal staan

Ook studenten ervaren overlast. "Het is altijd heel druk, eigenlijk kun je nooit zitten en er zijn veel geïrriteerde mensen", zegt een meisje. Haar vriendin beaamt dat. "Je moest meestal staan. De bus is best wel lang, er zijn geen langere bussen, denk ik. En als het regent, dan stinkt het ook in de bus."

Langere bussen

"We zijn ermee bekend dat de bussen op lijn 303 vol zijn", erkent de woordvoerder van busmaatschappij RRReis. "Maar het is niet structureel overvol. Volle bussen worden geaccepteerd."
De vertraging op de lijn wordt veroorzaakt door werkzaamheden, geeft ze aan. "We rijden hier sinds december, hebben niet afgeschaald en rijden dezelfde hoeveelheid als de vorige vervoerder. Wij hebben ook nog langere bussen op deze lijn ingezet. We rijden met bussen van 21 meter in plaats van 18 meter."

Vervelend voor de reizigers

De gemeente Wageningen betreurt de situatie. "Het is uiteraard vervelend voor alle reizigers van lijn 303, als ze niet mee kunnen met de bus omdat deze vol is. Voor de bereikbaarheid van Wageningen, met een universiteit met meer dan 13.000 studenten, is het openbaar vervoer heel belangrijk."
"Als gemeente doen we er dan ook alles aan om een beter aanbod te krijgen, maar het ziet ernaar uit dat we hoogstens kunnen behouden wat we hebben. Dat betekent dus dat de bus in de spits elke tien minuten rijdt vanaf het station Ede-Wageningen naar het busstation in Wageningen. Afschaling van het openbaar vervoer staat haaks op onze eigen visie op het gebied van mobiliteit."
Stapvolle bussen tussen Ede en Wageningen