Arnhem en omstreken

Biodiversiteit klinkt mooi, maar wat ís het nou eigenlijk?

Vlinders
Vlinders © Pixabay
ARNHEM - Het gaat hard achteruit met de wereldwijde biodiversiteit en daarom hebben de Verenigde Naties 22 mei uitgeroepen tot de Internationale dag van de biodiversiteit. Een mooi woord, maar wat betekent het eigenlijk?
"Onze voedselvoorziening, onze lucht die we ademen en ons water wat we drinken. Allemaal zijn zij afhankelijk van biodiversiteit", vertelt Charlotte Vaissier van IVN Natuureducatie.

Wat betekent biodiversiteit?

"Biodiversiteit is de samenstelling van alle natuurlijke soorten die met elkaar samenwerken en elkaar helpen in het voortbestaan." vertelt Vaissier. Plant, dier, bacterie of schimmel, veel organismen hebben elkaar nodig om te kunnen overleven. Alles hangt met elkaar samen en de grote variatie in soorten houdt elkaar in evenwicht.
"Als er dus soorten tussenuit vallen, kan dat grote gevolgen hebben", vervolgt Vaissier. "Dat betekent dat als er bepaalde planten niet meer voorkomen dat gevolgen heeft voor alles en iedereen dus uiteindelijk ook voor ons als mens. Als er een plant verdwijnt, is de kans groot dat de insecten die op die plant leven ook verdwijnen. En bij het verdwijnen van die insecten zullen ook weer vogels verdwijnen die insecten nodig hebben voor hun dieet, enzovoorts. Eén verandering kan dus doorwerken in de gehele voedselketen, en uiteindelijk óók ons raken. Voor onze groenten en fruit zijn we bijvoorbeeld voor een groot deel afhankelijk van bestuivende insecten zoals wilde bijen en hommels."
Maar hoe kan het dan dat de planten verdwijnen? "Als de leefomgeving van planten en dieren verandert doordat er bijvoorbeeld een woonwijk wordt gebouwd, dan is de kans aanwezig dat deze soorten in die omgeving verdwijnen", geeft Vaissier aan.

Oproep: ga de tuin in

Ze doet daarom een omroep: "Probeer een stukje leefomgeving terug te geven aan de planten en de dieren, dat kan je doen door bijvoorbeeld tegels te verwijderen en planten ervoor terug te planten." Want alles wat je in je eigen achter- of voortuin doet, helpt al.
En dat het nu nodig is dat is duidelijk. In een internationaal onderzoek uit 2019 staat dat er op aarde zo’n 8 miljoen planten- en diersoorten leven. Daarvan zullen er 1 miljoen binnen enkele tientallen jaren uitsterven. En daar kunnen we achteraf niets meer aan doen.
Gelukkig is het wel zo dat wij in Gelderland er redelijk goed voor staan. Vaissier: "Wereldwijd gaat de biodiversiteit achteruit, maar in Gelderland is de achteruitgang gestopt." Er gaan in Gelderland ongeveer net zoveel soorten vooruit als achteruit. Maar herstel, voor bijvoorbeeld vogels in de stad en de dagvlinders op het boerenland, is hard nodig.

Wil jij je tegels verruilen voor planten, maar weet je niet hoe?
Kijk dan vanaf aanstaande zondag naar 'De Groenste Straat van Gelderland' bij TV Gelderland voor tips! Te zien vanaf 17:15 uur en ieder uur herhaald.

Of lees deze tips om je tuin te vergroenen: