Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Niet iedereen kreeg een NL-Alert, hoe kan dat?

Niet iedereen in de omgeving van de brand ontving een NL-Alert melding dit weekend
Niet iedereen in de omgeving van de brand ontving een NL-Alert melding dit weekend © ANP
APELDOORN - Een grote brand verwoestte in het weekend een loods aan de Veenhuizerweg in Apeldoorn. Een solexverhuurbedrijf ging hierbij in vlammen op. Bij deze brand kwam asbest vrij, waarop de hulpdiensten drie NL-Alerts verstuurde. Maar niet iedereen in de omgeving ontving de waarschuwingen. Hoe zit dat?
Bij een bedreigende situatie - denk aan een brand of een overstroming - hoort iedereen die zich in het gebied bevindt een waarschuwing te krijgen. Voorheen werden mensen naar hun radio en/of televisie verwezen om daar te horen wat ze moesten doen. Aangezien de meeste mensen een smartphone hebben, worden deze meldingen tegenwoordig via telefoon verzonden. In de meeste gevallen krijgt iedereen deze in de vorm van een NL-Alert. Een NL-Alert is een pushbericht dat ontvangen wordt op de telefoon die gepaard gaat met een luide melding.
Wanneer je eerder een NL-Alert ontvangen hebt op je telefoon, zowel bij waarschuwingen als bij testberichten, dan staat je telefoon goed ingesteld.
Soms gaat er iets mis. Een veelvoorkomend probleem is een lege batterij en een telefoon die niet aanstaat. Voor het ontvangen van een NL-Alert zijn echter wel een aantal voorwaarden. De ontvanger van het bericht moet zich bevinden in het zendgebied dat de berichten ontvangt. De telefoon moet met het mobiele netwerk kunnen verbinden en contact kunnen maken met de zendmast. Een telefoon die uit staat ontvangt geen bericht, dit komt doordat een alert alleen ontvangen wordt op het moment dat deze verstuurd is. Dit is niet het zelfde als bij een sms, die je na inschakeling van de telefoon wél ontvangt.

Verkeerde aanstraling

Als je een uur geleden in het 'rampgebied' bent geweest en je daarna hebt verplaatst, dan kan je telefoon worden aangestraald worden door de zendmast die verantwoordelijk is voor dat gebied. Op deze manier ontvingen sommigen toch een bericht terwijl zij niet in de buurt waren. Een andere reden kan zijn dat er geen contact met de mast gemaakt wordt in het uitzendgebied, op deze manier ontvang je geen Alert. Anderen ontvangen geen bericht omdat bij de brand bijvoorbeeld de wind de andere kant op blies, op dat moment viel hun gebied niet in het uitzendgebied.
"Er kunnen meerdere technische redenen zijn waardoor een burger een alert kan mislopen", aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG).

'Denk aan elkaar'

Op crisis.nl, het voorlichtingsplatform voor NL-Alert, staat geschreven dat een alert negen op de tien personen bereikt bij een noodsituatie. Vaak zijn het ouderen die de berichten missen. Daarnaast heeft niet iedereen een smartphone en sociale media.
Er is echter wel een stukje eigen verantwoordelijkheid en moeten we vooral naar elkaar omkijken, aldus de VNOG-zegsman. "Helaas zal het systeem nooit iedereen kunnen bereiken, dus daarom moeten we elkaar op de hoogte blijven brengen. Vertel je oude buurvrouw zonder smartphone wat er aan de hand is. Zo helpen we elkaar."