Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Klimaatmars langs A12 vertrekt in Arnhem: 'Gaat over mijn toekomst'

Jonge deelnemers aan de klimaatmars.
Jonge deelnemers aan de klimaatmars. © ANP
ARNHEM - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion begonnen zondag vanaf het provinciehuis in Arnhem aan een protestmars langs de A12. De mars moet de deelnemers over een week in Den Haag brengen. Daar is het de bedoeling om opnieuw de A12 te blokkeren in de hoop zo investeringen in de fossiele industrie te stoppen. Een week lang wordt er dagelijks een route tussen twee treinstations gewandeld.
Zo'n 100 actievoerders vertrokken zondag vanuit Arnhem. Zelf sprak de organisatie later op de dag over 200 tot 300 deelnemers. Het doel is dat de regering de subsidies op fossiele brandstoffen 'onmiddellijk stopt omdat die onrechtvaardig zijn', legt Corien namens Extinction Rebellion uit. "Als ik bijvoorbeeld een treinreis boek, betaal ik daar btw over. Een vliegreis is goedkoper omdat over die kerosine geen btw wordt geheven. Op die manier wordt klimaatvriendelijk reizen onmogelijk gemaakt, als we niet heel diep in de portemonnee willen tasten."
Klimaatmars van Arnhem naar Den Haag van start
Omdat de verschillende etappes richting Den Haag via NS-stations gaan, is het makkelijk om een deel mee te lopen of midden op de dag aan te haken, weet Corien. "Misschien zijn er mensen die wel hun stem willen laten horen, maar de blokkade van de A12 een stap te ver vinden. Hopelijk willen die wel aan deze mars meedoen. We hopen op een soort effect van de zoutmars: mensen die zich bij ons aansluiten en uiteindelijk bij de regering staan om te vragen om een eerlijk klimaatbeleid."

'Heeft niet geholpen'

Of het blokkeren van de A12 sympathie in de samenleving oplevert en effectief zal zijn? Corien: "Wij doen het natuurlijk niet voor sympathie. Maar op het Malieveld staan met een bordje en petities, dat hebben we de afgelopen twintig jaar al geprobeerd en dat heeft niet geholpen. Of dit effect gaat hebben, kan ik alleen maar hopen." Toch zal deze mars volledig geweldloos verlopen, belooft Corien. "We zijn het lieve zusje van de blokkade."
Janneke loopt zelfs mee met haar twee jongste kinderen. Haar zoontje van elf maanden ligt in de wandelwagen. "Voor zover hun voorraad goede energie zich strekt, kunnen ze gewoon mee", denkt Janneke. "En anders stappen we ergens op een bus of in de trein. Geen probleem." Ze is hier juist om actie te ondernemen voor de toekomst van haar kinderen, stelt Janneke.
Juna loopt samen met haar vader mee.
Juna loopt samen met haar vader mee. © Omroep Gelderland

'Hier voor mijn kleinkinderen'

Jim ziet de aarde 'naar de knoppen gaan'. "Mijn tijd zal dat wel duren. Maar ik sta hier ook voor mijn kleinkinderen." Na vandaag zal Jim de overige etappes overslaan. Zaterdag wil hij wel weer aansluiten bij de blokkade van de A12. Of hij daar niet bang is voor de waterkanonnen van de politie? "Ik heb de vorige keer al in het waterkanon gezeten. Toen was het helaas koud. Dit keer zou het wel eens heel verfrissend kunnen zijn."
Harmen is samen met dochter Juna naar het provinciehuis gekomen. "We hebben het er thuis vaak over dat er veel meer moet gebeuren om de klimaatverandering tegen te gaan", vertelt vader. Veel kinderen van haar leeftijd zijn er niet, ziet Juna. "Maar het gaat wel over mijn toekomst. Ik had ook nog niet eerder gedemonstreerd. Dat leek me wel cool om te doen."
Juna hoopt dat de regering de verantwoordelijkheid gaat nemen om iets aan het klimaat te doen. "Dat hebben ze tot nu toe niet echt goed aangepakt."