Stedendriehoek

Mensen in beschermende pakken ruimen asbest op na brand

Medewerkers die het asbest opruimen, dragen beschermende, witte kleding
Medewerkers die het asbest opruimen, dragen beschermende, witte kleding © Omroep Gelderland
APELDOORN - Het opruimen van het asbest dat zaterdag vrijkwam bij een grote brand in Apeldoorn is zondag van start gegaan. Dat meldt de gemeente. De veiligheidsregio meldde eerder dat het opruimen waarschijnlijk dagen zal duren.
Een gespecialiseerd bedrijf ruimt het asbest op. Medewerkers van het bedrijf dragen beschermende, witte kleding, wat ze nodig hebben omdat zij vrijwel dagelijks in contact komen met asbest, aldus de gemeente. Asbest is kankerverwekkend.
Op de website van de gemeente staat een kaartje met daarop het gebied waarin asbest is neergekomen. Het spul ligt onder meer in speeltuintjes, een uitlaatveld, maar ook op dakterrassen. De plekken waar het om gaat, zijn afgezet met lint.
Buurtbewoners kunnen hun auto laten schoonspuiten bij een autobedrijf aan de Veenhuizerweg.

'Raak geen asbestdeeltjes aan'

De gemeente adviseert bewoners zo veel mogelijk binnen te blijven. "Gaat u naar buiten, raak dan geen asbestdeeltjes aan en loop er ook niet doorheen. Laat uw kinderen niet spelen in speeltuintjes als die nog niet zijn schoongemaakt. Houd uw hond aangelijnd en voorkom dat uw hond in aanraking komt met asbestdeeltjes."
Asbest op een grasveldje in Apeldoorn
Asbest op een grasveldje in Apeldoorn © Omroep Gelderland
De brand woedde zaterdag in twee loodsen aan de Veenhuizerweg. Het vuur brak rond 17.00 uur uit en was rond 21.20 uur onder controle. Niemand raakte gewond. Bij de brand kwam veel rook vrij die richting de naastgelegen wijken Osseveld en Woudhuis trok. Daarvoor werd een NL-Alert verstuurd.