Gelderland

Noodweer op komst: KNMI geeft code geel af

Fietsers trotseren het noodweer.
Fietsers trotseren het noodweer. © ANP
Na een zonovergoten hemelvaartweekend kan het vanavond flink los gaan in onze provincie. Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien, met kans op hagel, windstoten en plaatselijke wateroverlast.
In een groot deel van het land is straks code geel van kracht, voor Gelderland geldt die vanaf 20.00 uur. Tot het begin van de avond is het nog droog, zegt Roosemarijn Knol van Weerplaza. "Je kan nog met een gerust hart buiten zitten, misschien wel de barbecue aansteken of nog een wandeling of een fietstocht maken."
Maar vanavond komt daar dus verandering in. "Vanuit Duitsland komen een paar onweersbuien onze kant op. En die kunnen best wel zwaar uitpakken, met veel regenwater in korte tijd en ook hagel", waarschuwt de meteoroloog. Wie toch naar buiten gaat, moet de hele avond rekening houden met noodweer. Code geel geldt in Gelderland tot 2.00 uur vannacht.

Ook maandag kans op onweer

Morgen hebben we een overgangsdag. "Nederland komt eigenlijk een beetje op het grensvlak tussen koelere lucht vanuit het noorden en warme en vochtige lucht vanuit het oosten te liggen. En die luchtsoorten gaan met elkaar botsen", legt Knol uit. "Op een gegeven moment raakt die koudere lucht aan de winnende hand, waardoor de temperatuur later op de dag gaat dalen. Dan kunnen ook weer onweersbuien tot ontwikkeling komen. Maar daarvoor zitten we nog aan de warme kant en gaat de temperatuur nog richting de 20-24 graden."
Dinsdag is het volgens haar meteen een stuk koeler: 16-18 graden. "Dan zitten we toch wel iets onder het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Maar het blijft wel droog en ook is er veel ruimte voor de zon. Bovendien loopt de temperatuur later in de week weer op."