Stedendriehoek

Asbest vrij bij brand? Dit moet je vooral niet doen

Bij een brand in Apeldoorn kwam asbest vrij
Bij een brand in Apeldoorn kwam asbest vrij © Luciano de Graaf
APELDOORN - Bij een brand in Apeldoorn kwam zaterdag asbest vrij. Omwonenden moesten binnen blijven. Maar wat moet je nog meer doen en wat vooral niet? En waar moet je rekening mee houden als bij jou in de buurt asbest vrijkomt?
De gemeente Apeldoorn heeft vanwege de brand veelgestelde vragen en de antwoorden daarop op haar site gezet. In ieder geval is van belang om ramen en deuren gesloten te houden tot de asbest is opgeruimd door een gespecialiseerd bedrijf. Bovendien moet de afzuiging van de woning worden uitgezet. Ruim de asbestdeeltjes niet zelf op.

Niet door asbestdeeltjes lopen

De brandresten die op straat liggen kunnen mogelijk asbest bevatten. Zolang deze resten niet verbrokkelen, kunnen ze geen kwaad. Het is toch verstandig om niet door asbestdeeltjes heen te lopen tot het goed opgeruimd is. Voorkom dat je brandresten van buiten naar binnen loopt via je schoenen. Doe je schoenen uit en spoel ze schoon met water als je toch door asbestdeeltjes bent gelopen.
Ligt er asbesthoudend materiaal in je huis, laat dat dan liggen. Vraag bij de gemeente na wat je moet doen. In de meeste gevallen komt een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf het opruimen. Dat geldt, indien nodig, ook voor je tuin.
Eventuele asbestvezels worden niet opgenomen door de plant, maar blijven aan de buitenkant zitten. Je moet de groenten uit de tuin voor gebruik wel extra goed schoonmaken. Zichtbaar vervuilde groenten kun je beter niet eten in verband met andere schadelijke stoffen die in brandresten zitten.

Maak niet zelf je omgeving schoon

Als je in je directe omgeving brandresten aantreft, laat deze dan liggen. Maak niet zelf de omgeving van je huis schoon, maar laat dat over aan een gespecialiseerde schoonmaakploeg. Doe geen brandresten en daarmee eventueel asbestverdacht materiaal in je eigen afvalemmer of –container.
Als je in de rook hebt gestaan, kun je extra asbestvezels binnen hebben gekregen. Maar de kans dat je hierdoor kanker krijgt, is verwaarloosbaar door de korte blootstellingsduur. Als je moet hoesten, komt dat niet door inademen van asbestvezels. Mogelijk heb je in de rook gestaan, waardoor je luchtwegen zijn geïrriteerd. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf. Zo niet, dan kun je het beste de huisarts raadplegen. Als je in de rook hebt gestaan, kun je je kleding gewoon uitwassen en weer dragen.

Laat asbest in woning verwijderen

Via open ramen en deuren, het ventilatiesysteem en de airconditioning kunnen rook, brandresten en daarmee ook asbest zijn binnengekomen. Als blijkt dat er daadwerkelijk asbeststukjes in de woning zijn binnengekomen, wordt dit door een asbestverwijderingsbedrijf opgeruimd.
Kinderen mogen buiten spelen, maar niet in afgezet gebied komen of met brandresten spelen. Huisdieren moeten zoveel mogelijk binnen worden gehouden zolang er nog brandresten liggen.

Niet rijden in auto met brandresten

Als je auto ernstig verontreinigd is, zal de gemeente daarvoor een afspoelplaats aanwijzen. Rij liever niet weg met een auto als er nog brandresten op liggen.
Als asbest in slootwater terechtkomt, geeft dat geen direct risico. Asbesthoudende brokstukjes moeten wel handmatig worden verwijderd door een asbestverwijderingsbedrijf om verdere verspreiding te voorkomen.
Met vragen over asbest en gezondheid kun je contact opnemen met de lokale GGD. Neem bij gezondheidsklachten contact op met de huisarts.