Stedendriehoek

'Ik vind het zo sneu', klinkt het na verwoestende brand bij solexverhuurder

In de getroffen loodsen zaten een escaperoom en een solexverhuurder.
In de getroffen loodsen zaten een escaperoom en een solexverhuurder. © Luciano de Graaf
APELDOORN - “Vreselijk om dit te zien", zeggen omwonenden zaterdag over de zeer grote brand in Apeldoorn. Het vuur verwoestte onder meer het bedrijf van een solexverhuurder. "Alles wat hij had stond in deze schuur. Hij was al bijna met pensioen en nu is hij alles kwijt."
Overdag was er nog geen vuiltje aan de lucht, maar aan het begin van de avond veranderen twee loodsen aan de Veenhuizerweg in Apeldoorn in een rokende puinhoop. In meldingen aan de 112-alarmcentrale was meteen al sprake van een uitslaande brand. Een uur later was er van de loodsen nog maar weinig over. Erin zaten onder meer een escaperoom en een solexverhuurder.

'Stuk of 40 Solexen'

"Zijn hele bezit stond in die loodsen. Een stuk of veertig Solexen stonden erin. Deze man had een mooi bedrijf, echt vreselijk dat alles weg is", zegt een omwonende over de getroffen ondernemer. "Gelukkig staat zijn huis er nog. En hij kon z’n bus nog op tijd wegzetten, anders was die ook in vlammen opgegaan."
Ooggetuigen zagen de zwarte rook. "Eerst dachten we dat er een auto in de fik stond op de snelweg, maar toen ineens ging het zo hard en stond de hele loods in de brand. De eigenaar zat gewoon rustig binnen de krant te lezen en had helemaal niets in de gaten. Toen zijn wij hem gaan roepen."

'Het ging zo hard'

In een van de loodsen zagen de omwonende nog mensen. "Die zaten in de escaperoom op dat moment, denk ik. Ik riep 'eruit man!', want het ging zo hard. Binnen een paar minuten sloeg het over op de andere schuur. Toen was er geen houden meer aan. Ik vind het zo sneu."

Zwarte resten in de omgeving

Ook medewerkers van de autogarage ernaast staan geschrokken op straat. “We zagen enorme zwartgeblakerde stukken rondvliegen. In de hele omgeving kwam het neer. We hebben dus nog wat auto’s verzet tegen de roetschade, en om ruimte te maken voor de brandweer.”

Asbest

De hulpdiensten verspreidden even na 18.00 uur een NL Alert wegens de rook. Ook klonk een waarschuwing voor asbest dat vermoedelijk is vrijgekomen. Aan het begin van de avond speuren medewerkers van de veiligheidsregio speuren in de omgeving naar mogelijke deeltjes asbest. Op diverse plekken in de naastgelegen wijk zijn asresten neergekomen. Het is nog onduidelijk of daar asbest in zit.
Het asbest is neergekomen in het gebied tussen het spoor, de Waterlei en de Beukenhaag/Meander. Eerder klonk de oproep aan bewoners van het gebied tussen de Deventerstraat en de Zutphensestraat om binnen te blijven om het asbest. Een gespecialiseerd bedrijf gaat het spul opruimen.
De hulpdiensten controleren de omgeving.
De hulpdiensten controleren de omgeving. © Omroep Gelderland