Stedendriehoek

Omwonenden van brand moeten binnen blijven om asbest

De brandweer heeft in Apeldoorn opgeschaald naar 'zeer grote brand'.
De brandweer heeft in Apeldoorn opgeschaald naar 'zeer grote brand'. © Luciano de Graaf
APELDOORN - In Apeldoorn sloegen de vlammen zaterdagmiddag metershoog uit twee gebouwen aan de Veenhuizerweg. Er stonden twee loodsen in brand, meldde de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. De rookwolken waren van kilometers afstand te zien. Inmiddels is duidelijk dat er asbest is vrijgekomen. Daarom moeten omwonenden binnen blijven.
De eerste melding over de brand kwam rond 17.00 uur bij de hulpdiensten binnen. De brandweer schaalde snel op naar 'zeer grote brand'. Dat betekent onder meer dat er extra blusmateriaal nodig is.
Op beelden is te zien dat er van één loods in ieder geval weinig meer over is. In de getroffen panden zit een bedrijf dat groepsuitjes en solextochtjes organiseert, plus een escaperoom. Niemand raakte gewond, meldt een brandweerwoordvoerder.
Vlammen slaan uit loodsen

Hinder door rook

Het vuur veroorzaakte grote dikke zwarte rookwolken. De rook trok richting de wijk Osseveld. Het advies van de veiligheidsregio was om ramen en deuren te sluiten en de afzuiging van de woning uit te zetten.

Asbest

In de rook zit asbest, aldus de hulpdiensten. Losse asbestdeeltjes kunnen bij inademing schadelijk zijn voor de gezondheid. In een aangrenzende woonwijk zijn asresten zichtbaar op grasvelden en in tuinen. Op social media posten mensen foto's van zwartgeblakerde deeltjes.
De veiligheidsregio stelt dat bewoners van het gebied tussen de Deventerstraat en Zutphensestraat binnen moeten blijven. Het asbest is neergekomen in het gebeid tussen het spoor, de Waterlei en de Beukenhaag/Meander. Een gespecialiseerd bedrijf gaat de asbest verwijderen.