Rivierengebied

Nooit meer een kapotte lift in het verzorgingshuis van Cor, hoopt hij

De ingang van Linge's Zorglandgoed in Rumpt.
De ingang van Linge's Zorglandgoed in Rumpt. © Omroep Gelderland
RUMPT - Cor van den Berg werd bijkans gek van dat ding. Dat ding is de lift in het verzorgingshuis dat hij en zijn vrouw vier jaar geleden begonnen in Rumpt: Linge's Zorglandgoed. Zij en het personeel dragen de zorg voor 37 demente ouderen. Velen van hen zijn afhankelijk van de lift. En die kreeg opeens kuren. "Ik ben boos geworden."
De problemen begonnen anderhalve week geleden. Oorzaak: te veel vet in het hijsmechanisme en er was amper grip op de remmen van de lift. "Omhoog was het probleem niet, maar omlaag wel", zegt Van den Berg.
Bij een storing moest men telkens met een sleutel de lift bedienen, afgelopen woensdag zelfs vier keer in een uur tijd. Dat de lift slechts één bouwlaag omhoog en omlaag hoeft in het complex maakt het probleem niet minder erg.
Aanvankelijk leek Van den Berg een paar weken met de gebakken peren te zitten. De leverancier, een bedrijf in Zevenaar, kon niet meteen komen. "Het zou twee weken duren, en toen ik dat hoorde ben ik boos geworden."

Spindellift

In het verzorgingshuis Linge's Zorglandgoed in Rumpt bevindt zich een spindellift. Bij deze lift gaat het platform omhoog en omlaag langs de geleiding, via een mechanische installatie: de spindel. Zo'n lift heeft geen liftput en geen machinekamer nodig voor de aandrijving. De spindellift is toepasbaar in huizen, appartementen, winkels, magazijnen en kantoren.
Van den Bergs ergernis had een reden. "Mijn vrouw, de medewerkers en ik hebben de zorg voor 37 ouderen met dementie. Een aantal kan met de trap maar als de lift het niet doet, dan moeten de meesten boven blijven, omdat ze in een rolstoel zitten of bedlegerig zijn. Als dat veel te lang duurt, dan is zoiets niet meer uit te leggen."

Monteurs waren er al vroeg

Gelukkig voor Van den Berg en de bewoners stonden twee ervaren monteurs vanmorgen om 8.00 uur al op de stoep. "Dat was aan de vroege kant dus we zijn begonnen met koffie. We hebben wel tijd gehad om iedereen die naar beneden moest naar beneden te krijgen. De monteurs zijn vriendelijke medewerkers en kundige vaklieden", blikt een tevreden Van den Berg terug.
Half werk was het niet bepaald, licht hij toe. "Ze zeiden: als we het niet rigoureus aanpakken, dan zijn we hier over twee maanden weer. Er zitten nieuwe remblokken op, nieuwe aandrijfsnaren, een nieuw wormwiel. Er kwam zelfs een koerier uit Zevenaar met een onderdeel dat de monteurs nodig hadden."
Omroep Gelderland had contact met de leverancier van de lift. Een medewerker liet weten dat monteurs de hele dag bezig zijn geweest om het probleem in Rumpt op te lossen.