Noord-Veluwe

Kleding speciaal voor blinden: T-shirts met braille

Ciham Fennich en een van haar T-shirts.
Ciham Fennich en een van haar T-shirts. © Omroep Gelderland
ERMELO - De Ermelose Ciham Fennich is een crowdfundingsactie gestart om haar droom te verwezenlijken: het maken van T-shirts die voorzien zijn van braille. Ze heeft in totaal 13.500 euro nodig.
De 42-jarige Fennich kwam eerder in de publiciteit, toen ze geld inzamelde voor onderzoek om blinden letterlijk weer te laten zien. Nu richt ze zich met haar nieuwe bedrijfje Blind Feelings op een braillekledinglijn. Dat is kleding waarop je kunt voelen wat erop staat. Bijvoorbeeld wat voor tekst en wat voor afbeelding er is afgebeeld.
Fennich is zelf blind en wil het zo mogelijk maken dat blinden voelen wat er op een T-shirt staat. "Ik denk dat het mensen dichterbij elkaar brengt en dat zij daardoor plezier beleven aan het shirt."
Bekijk de beelden:
T-shirt met braille

Stap voor stap

Fennich probeert sinds vorige week via Doneerveilig.nl het benodigde geld bijeen te brengen. Het idee is om op de achterzijde en de linkermouw van de shirts brailleteksten en 'voelbare plaatjes' te zetten, zodat blinden kunnen voelen wat er op het shirt te zien is. Het biedt volgens de Ermelose de mensen de gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan. "Zo kan ik gave shirts voor iedereen toegankelijk maken."
Met de donaties kan de Ermelose de kledinglijn verder ontwikkelen. Ze hoopt het geld in een paar maanden binnen te krijgen. "Dan kan ik niet alleen shirts voor volwassenen maken, maar ook voor kinderen."
Op verzoek heeft ze in januari al een brailleshirt bedacht voor kledingconcern Zara. "Dat was toen voor de eigen medewerkers, voor intern gebruik dus. Dat was ter gelegenheid van Wereld Braille Dag. Dat was een sterrenshirt met de tekst 'Shine like a star'. Want iedereen is een sterretje op zich en iedereen is uniek. Zoiets zou ik natuurlijk ook graag maken voor andere concerns en andere kledingmerken. Er is nog meer dan genoeg te doen."