Gelderse Vallei

Actievoerders protesteren in Otterlo tegen beleid Hoge Veluwe

Actievoerders hebben zich verzameld in Otterlo
Actievoerders hebben zich verzameld in Otterlo © Omroep Gelderland
OTTERLO - Zo'n vijftig actievoerders zijn vandaag bijeen in Otterlo om een vuist te maken tegen het beleid van Nationaal Park De Hoge Veluwe. De actievoerders verzamelden zich net buiten het centrum van het dorp en lopen nu in een stoet naar de ingang van het park. Ondertussen houdt de politie een oogje in het zeil.
De betogers moesten hun protestmars aanpassen, want ze wilden aanvankelijk naar het ecoduct Oud-Reemst dat het nationaal park verbindt met Planken Wambuis. In 2019 werden daar hoge hekken geplaatst om te voorkomen dat er te veel edelherten het park in zouden komen. De betogers hekelen die hekken omdat dieren dan niet genoeg door de grotere gebieden van de Veluwe kunnen bewegen.
De actievoerders hadden gehoopt in Otterlo een petitie aan te kunnen bieden aan Nationaal Park De Hoge Veluwe. "Maar die willen ze niet in ontvangst nemen", reageert een woordvoerder van de actiegroep Active for Justice, die het protest samen met de Vrije Bond Utrecht organiseert.

Dorpsvereniging bezorgd

De dorpsvereniging maakte zich zorgen omdat er honderden actievoerders werden verwacht en het dorp net één van de drukste weekenden van het jaar beleeft.
"Het is op z'n minst een onhandig moment. Als het gaat om veiligheid van inwoners en bezoekers, dan vind ik dat nog wel zorgelijk. Vooral omdat onduidelijk is hoeveel demonstranten er komen en wat voor mensen daar tussen zitten", sprak voorzitter Evert Groeneveld.

Reactie nationaal park

Volgens Jakob Leidekker, parkbeheerder bij De Hoge Veluwe hebben de protestgroepen zich te weinig verdiept in de situatie. "De redenen waarom die hekken opgehoogd zijn, daar hoor ik helemaal niets over. Dat gaat namelijk over biodiversiteit. Wij kregen te veel herten binnen en op een gegeven moment hebben we gezegd: het is nu klaar. Die herten vraten het bos op en de daarvan afhankelijke biodiversiteit werd ten gronde gericht", legt hij uit.
Leidekker wijst op rapporten waaruit blijkt dat overbegrazing als belangrijke bedreiging wordt gezien voor het behoud van gezonde eikenbossen.

Gekissebis tussen park en actiegroep

Je zou misschien zeggen: voor het park een mooie kans om het gesprek aan te gaan met de actievoerders. Maar dat ziet Leidekker anders. "Wij staan open voor een gesprek, we gaan met iedereen de discussie aan, maar op het moment dat protest en petities als drukmiddel worden gebruikt om dingen te realiseren, dan heb je al geen gesprek meer."
Een woordvoerder van Active for Justice geeft aan dat ze wel degelijk eerst hebben geprobeerd het gesprek aan te gaan. "We hebben het park gemaild en geprobeerd contact op te nemen, maar ze hebben niet gereageerd. Totdat wij op een gegeven moment nog een mail stuurden met de vraag of iemand een petitie in ontvangst wilde nemen. En daar hadden ze geen interesse in. Dat is de eerste keer dat ze op ons hebben gereageerd."