Arnhem en omstreken

Niet maaien in mei: meer last van pollen en teken?

Bloeiende bermen langs een fietspad in de Betuwe.
Bloeiende bermen langs een fietspad in de Betuwe. © ANP
ARNHEM - Wil je deze dagen lekker langs de kant pauzeren in het zonnetje? De kans is groot dat het gras kniehoog staat. Mei is namelijk de maand van Maai Mei Niet. Wat betekent al dat extra hoge gras voor het risico op tekenbeten, verkeersveiligheid en hooikoorts?
Door in mei niet te maaien in de openbare ruimte, krijgt de variatie in de natuur een geweldige boost. Hoe meer verschillende soorten kruiden een kans krijgen om éérst te bloeien voordat er gemaaid wordt, hoe meer soorten insecten hun favoriete bloempje kunnen vinden. En hoe meer vogels en dieren hun favoriete insecten en zaadjes kunnen vinden. Maar het roept ook vragen op.

Niet veel meer teken

Als je in hoog gras gaat zitten, moet je natuurlijk altijd goed opletten voor teken. Maar het valt echt reuze mee in hoeverre meer ongemaaide graslanden en bermen ook meer teken aantrekken, aldus tekenexperts. De irritante beestjes zijn vooral dol op plekken waar het wemelt van de vogels, knaagdieren en grotere zoogdieren zoals reeën, die ze willen bespringen voor een bloedmaaltijd.
En ze zijn kieskeurig bij het kiezen van hun hoge gras. Ze hebben namelijk een vochtige dikke organische bodemlaag nodig. Daar zitten ze graag om te vervellen na een bloedmaaltijd, om eitjes te leggen, om een periode te rusten en voor het aanvullen van hun vochtbalans met waterdamp uit de lucht. Ecologisch beheerde graslanden en bermen in steden en gemeenten hebben die bodemlaag vaak niet.

Zicht op de weg?

Belemmert hoog gras door het initiatief Maai Mei Niet het zicht op overig verkeer van verkeersdeelnemers? Nee. Uit een rondgang langs gemeenten en andere wegbeheerders blijkt dat zij in hun maaibeleid goed oog hebben voor de verkeersveiligheid.
De organisatie achter Maai Mei Niet heeft een keur aan tips, trucs en richtlijnen voor het veilig laten staan van gras en kruiden in mei. Bijvoorbeeld door een berm lekker te laten groeien, behalve bij kruispunten waar goed zicht op andere richtingen belangrijk is.

Krijg je meer last van hooikoorts?

Ja! Mei is sowieso al de hooikoortsmaand. Als het een aantal dagen mooi weer is, vliegen de pollen je om de oren. En de kruiden en grassen die opschieten tijdens 'Maai Mei Niet' doen daar zeker een schepje bovenop. Dat is een prijs die we betalen.

Juni maaimaand

Al dat wachten op de bloei van de kruiden in mei maakt dat beheerders het in juni ineens flink druk krijgen. De komende tijd kan je dus veel groenbeheerders langs de weg en in het openbare groen verwachten.