Arnhem en omstreken / Achterhoek

Elke dag 1500 fietsen gejat, zó is het niet jouw tweewieler

Een vernield beugelslot.
Een vernield beugelslot. © ANP
ARNHEM - Fietsendieven worden steeds creatiever. Staat je fiets alleen met het gewone ringslot vast, dan nemen ze hem zo mee. Hoe zorg je dat je fiets niet in boevenhanden belandt?
Iedere dag worden er zo'n 1500 fietsen gestolen, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat komt uit op zo'n half miljoen per jaar. En dat zijn lang niet alleen maar barrels en afgetrapte stationsfietsen: de helft is meer dan 300 euro waard. Verzekeraars, de ANWB en de politie opperen veel manieren om te voorkomen dat er een dief met je fiets vandoor gaat.
Of beter gezegd: om de kans zo klein mogelijk te maken. Want met de meeste voorzorgsmaatregelen koop je wat tijd. Een fiets die zo voor het oprapen staat is natuurlijk veel aantrekkelijker dan een fiets waarmee een dief een paar minuten bezig is. In die tijd kan hij zomaar worden betrapt.

Zet het ventiel op de juiste plaats

Veel dieven maken een ringslot met geweld open, door hem bijvoorbeeld te forceren met een koevoet of een afgebroken fietsstandaard. Als je het wiel zo draait dat de pin van het slot vlak naast het ventiel zit. Ex-fietsendief Jonny vertelde eerder tegen de website Sikkom: "Zo kunnen de fietsendieven je fiets moeilijk jatten zonder het ventiel te breken. Want ook fietsendieven houden niet van een lekke band."

Extra kettingslot

Een extra kettingslot, dat helpt altijd. Wikkel je die om je fiets, is een dief er langer mee bezig. En hoe duurder het slot, hoe meer tijd je wint. Een slot met stalen schakels en een hoes van stevige stof krijg je namelijk niet makkelijk open.
Het beste kun je zo'n extra kettingslot vastmaken aan een vaststaand object zoals een fietsenrek of lantaarnpaal, zegt de ANWB. Als je hem alleen om je achterwiel wikkelt, kan een dief de fiets immers nog makkelijk verslepen.

Een beugelslot zo laag mogelijk

Wat ook goed werkt is een beugelslot. meldt verzekeraar Inshared: een U-vormige beugel waarmee de fiets aan een vast object kan worden bevestigd. Maar let op: plaats het beugelslot zo laag mogelijk en zorg ervoor dat hij zo weinig mogelijk beweegruimte heeft. Anders draaien dieven het slot rond tot er zo veel spanning op staat dat hij knapt.

Maak hem onaantrekkelijk

Een glanzende gloednieuwe fiets tussen de verroeste barrels valt natuurlijk ook bij dieven op. De Fietsersbond adviseert daarom: "Met een plastic zak over het zadel of ontbrekende spatborden oogt een fiets al minder aantrekkelijk. Het meest in trek bij dieven zijn overigens damesfietsen en mountainbikes."

Stal je fiets op een drukke plek

Als er één ding is waar fietsendieven geen zin in hebben, dan is het volgens Inshared wel in pottenkijkers. "Stal uw fiets daarom als het even kan op een plek waar veel mensen staan te wachten. Denk aan een fietsenrek tegenover een bushalte, tramhalte of taxistandplaats."
Een plek waar veel voorbijgangers zijn is dan weer minder veilig, meldt de Fietsersbond. "Want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren."