Rivierengebied / Achterhoek

Ook op deze manieren worden fietsen gejat

Een fiets met een fietsslot.
Een fiets met een fietsslot. © ANP
TIEL - De politie in Tiel betrapte deze week een creatieve fietsendief: hij klikte twee wieltjes aan weerszijden van de achterband, terwijl de fiets gewoon op slot stond. Op die manier kan de dief de fiets aan de hand meenemen en lijkt het net alsof het zijn eigendom is. En zo zijn er nog veel meer manieren.
Een doorsnee ringslot op een fiets lijkt zo veilig, maar het stelt eigenlijk niets voor. Een boef hoeft slechts een paar wieltjes onder de achterband te zetten en hij neemt hem zo mee.

Haakje aan riem

Maar het kan nog makkelijker. Zo zijn er fietsendieven met een haakje aan hun broekriem. Het uiteinde van die haak kan hij tussen de spijlen van het achterrek steken. Zo hangt de fiets aan de broekriem en bungelt hij met de achterband een paar centimeter boven de grond. Snel de hoek om naar een busje of garagebox en klaar is Kees.

Poolse loper

Een andere manier om de fiets binnen - letterlijk - een handomdraai te stelen is met de Poolse loper. Deze kan in het sleutelgat van een op slot staande fiets worden geduwd. Met een beetje kracht is de gemiddelde fiets zo open en wanneer dat te zwaar is, kan er makkelijk een hefboompje op de loper worden geklikt. Hier zie je hoe dat gaat.

Even wrikken

Met grof geweld komt de fietsendief ook een heel eind. Met een koevoet of een afgebroken fietsenstandaard is een simpel slot zo kapot.

Nijptang

Een ringslot lijkt misschien stevig, met een nijptang of een betonschaar eb je de stalen pin zo door.
Hier lees je hoe je voorkomt dat een dief er binnen een paar minuten met je fiets vandoor gaat.