Gelderse Vallei

Dit jaar nog 350 asielzoekers in bedrijfspand

In het najaar zitten er in dit pand aan de Koninginneweg 350 asielzoekers.
In het najaar zitten er in dit pand aan de Koninginneweg 350 asielzoekers. © Google Maps
HOEVELAKEN - Nog dit jaar moeten er in een bedrijfspand aan de rand van Hoevelaken 350 asielzoekers worden gehuisvest. Dat maakt de gemeente Nijkerk bekend. Het college heeft besloten mee te werken aan de realisatie van een opvanglocatie in het voormalige Euretco-gebouw.
De noodopvanglocatie is in eerste instantie bedoeld voor gezinnen, alleengaanden en echtparen. Gemeente Nijkerk laat weten dat er geen alleenstaande minderjarige vreemdelingen komen en ook geen asielzoekers uit veilige landen.
Volgens de plannen zullen in het najaar van 2023 de eerste asielzoekers in het pand worden gehuisvest. In principe is de opvang tijdelijk, met een duur van 2,5 jaar.

'Noodopvanglocatie plus'

Het COA en het college willen het gebouw inrichten als een noodopvanglocatie plus. Dat houdt in dat er meer privacy en betere sanitaire voorzieningen komen dan in een doorsnee noodopvanglocatie. Daarnaast moet er ruimte komen om te koken en taalles te volgen. Ook komen er sportvoorzieningen op de locatie.
Asielzoekers en inwoners kunnen samen optrekken en als buren wonen
Bovendien worden er activiteiten georganiseerd door omwonenden en gemeentelijke organisaties. "Zo leren de mensen elkaar al doende beter kennen. Asielzoekers en de inwoners van Hoevelaken kunnen samen optrekken en als goede buren samen wonen."