Stedendriehoek / Arnhem en omstreken

Miljoenen zien op TikTok hoe Peer (17) bamischijven eet

De 17-jarige Peer krijgt veel aandacht voor zijn bamischijfrecensies.
De 17-jarige Peer krijgt veel aandacht voor zijn bamischijfrecensies. © TikTok: @bamischijfdeskundoloog (Beeldbewerking: Omroep Gelderland)
ZUTPHEN - Hij had het naar eigen zeggen nooit verwacht, maar de bamischijfrecensies van de 17-jarige Peer worden maandelijks miljoenen keren bekeken op het populaire videoplatform TikTok. Onder de naam 'Bamischijfdeskundoloog' beoordeelt hij elke week veelal Gelderse schijven. "Het is eigenlijk gewoon een grap", legt hij uit.
Provinciegenoot Peer mag zichzelf één van de grotere Nederlandse TikTokkers noemen: hij is pas vijf maanden actief op het platform en heeft met twintig video's al meer dan 80.000 volgers en 800.000 vind-ik-leuks vergaard. Snackbars als Piccolino in Nijmegen, Looman in Dieren en Automatiek Beursken in Velp zijn de revue al gepasseerd.

'Bamiboys! Nieuw filmpje'

Het concept van Peers video's is niet ingewikkeld: onder begeleiding van Chopins tweede Nocturne begroet hij de kijker met een enthousiaste 'Bamiboys! Nieuw filmpje', waarna hij gaat zitten met de schijf in kwestie en er een hap van neemt. Vervolgens gaat hij in op belangrijke aspecten zoals de smaak, of de buitenkant niet te krokant is en de binnenkant niet te 'zompig'.
Bekijk hier hoe Peer bamischijven beoordeelt:
Peers droge slagzinnen en kritische beoordelingen leveren hem tal van positieve reacties op. Zo reageert iemand: "Ik kijk hier met meer aandacht naar dan welke les die ik ooit gehad heb". Een ander schrijft: "Als ik 'Bamiboys' hoor, weet ik dat dit de beste video is die ik vandaag ga zien".

Favoriete snack

Voor Peer komt het succes van zijn kanaal als een grote verrassing: "Ik had het absoluut niet verwacht", vertelt hij. "Het is gewoon een grap. Bamischijven zijn mijn favoriete frituursnack, ik haal ze altijd. Ik was er een keer ontevreden over en maakte daar samen met mijn vrienden een filmpje van."
"Mijn vrienden nemen de filmpjes op en monteren ze", vervolgt hij. "We hoeven er geen geld mee te verdienen, dat vinden we niet interessant. Ik ben zelf ook niet echt bezig met hoeveel views en likes we halen. Ik scroll af en toe op TikTok maar zoveel gebruik ik de app zelf niet."

Kwalitatieve reviews

Ondanks het ludieke karakter van de filmpjes neemt Peer het beoordelen van bamischijven heel serieus. In de beschrijving van zijn kanaal staat dat je bij hem terechtkan voor 'kwalitatieve reviews': lang niet elke bamischijf krijgt dan ook een voldoende. Bamischijven kunnen volgens hem te 'zompig', 'flauwtjes' of gewoonweg smaakloos zijn.
Tot nu toe is de bamischijf van Automatiek Beursken in Velp - tevens de favoriete schijf van Frans Bauer - ervandoor gegaan met de hoogste beoordeling: Peer gaf de schijf een 10, volgens hem een unicum op het kanaal. Een ander hoogtepunt was toen hij een bamischijf voorgeschoteld kreeg waarin stierenballen waren verwerkt: hier werd hij pas na de recensie van op de hoogte gesteld.