Gelderland

Ik verveel me op Hemelvaartsdag, wat kan ik doen?

Lekker naar een dweilorkest luisteren, dat kan ook donderdag.
Lekker naar een dweilorkest luisteren, dat kan ook donderdag. © ANP
Weet jij al wat je gaat doen op Hemelvaartsdag? Sta je ook weer enorm vroeg op om te dauwtrappen? Ga je lekker ontbijten? Of heb je nog helemaal geen plannen? Dan helpen wij je verder. We zetten een aantal leuke tips voor je op een rijtje!

Wie heeft het beste.... dweilorkest?

Je hoeft je echt niet te vervelen donderdag. Door de hele provincie heen is genoeg te doen. Houd je bijvoorbeeld van muziek? Dan ben je op de juiste plek in het Achterhoekse Groenlo. Daar is vandaag het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap.
Maar liefst 30 dweilorkesten treden op tijdens de 26e editie van de Dweilorkestendag. Zo'n 18 dweilorkesten, met daarbij de top van Nederland, gaan met elkaar de strijd aan om de titel. Het festijn is mee te maken op zes podia in het oude centrum van Groenlo. Tussen 12.00 uur en 17.30 uur kun je daar dus prima vertoeven.

Vieze Jack door je oren

Heb je wel zin in muziek, maar meer in iets fouts? Dan kun je naar Wijchen. Tussen 17 en 21 mei zijn daar de Kasteelfeesten. Ronnie Ruysdael, Frank van Etten, John de Bever, ze staan er allemaal de komende dagen.
Maar wil je per se vandaag gaan, dan mag je genieten van de muziek van Vieze Jack. Met zijn hits als Captain Jack en De Hut Verbouwen, zal hij wel zorgen voor een feestje in de kasteeltuin. Kaarten zijn te krijgen via de website.

Weer muziek, maar ook een braderie en een boekenmarkt en een kunstmarkt...

Wil je echt even struinen langs kraampjes? En heel veel zien? Dan kun je deze donderdag terecht in Vaassen bij de Vaasaqua 2023. Dat is een boekenmarkt, braderie, muziekfeest en kunstmarkt ineen. En er is ook nog een Kinderplein.
Mocht je bij dit spektakel toch ook nog willen genieten van wat muziek, dan kom je niet bedrogen uit in Vaassen. 's Avonds zullen er optredens op het plein zijn van Brian Christopher, The Euros, Rockaholics en Satisfexy. Dat klinkt toch goed?

Inspiratie voor de tuin?

Over rondstruinen gesproken. Dat kan je ook doen op de Country en Garden Fair in Laren. In de omgeving van Huis Verwolde zullen 80 standhouders jou proberen te inspireren met tuinideeën.
Van vaste planten tot zomerse bloeiers, van antieke en brocante huis- en tuindecoraties tot plantenkwekers en hoveniers die je van alle informatie willen voorzien. Het is allemaal tussen 10.00 uur en 18.00 uur te zien in Laren. De entree bedraagt wel 13,50 euro voor volwassenen.

Denk je: 'wat suf, is er niks actiefs?'

Jawel hoor. Er wordt bijvoorbeeld ook flink gesport op Hemelvaartsdag. Zo is er bij Kasteel Hoekelum in Bennekom het Nationale Concours Hippique. Er wordt zowel door oud als jong, door profs en amateurs op paarden gestreden om titels en eeuwige roem.
Daarnaast is er ook een speurtocht voor de kinderen en kunnen ze zelf ook nog een ritje op een pony maken. Tussen 08.00 en 17.00 uur is iedereen welkom in Bennekom.
Je kunt ook genieten van paardensport.
Je kunt ook genieten van paardensport. © ANP
En mocht je een paard nou niet snel genoeg vinden gaan, dan is er ook nog autocross in Hoevelaken. Vanaf 12.30 uur beginnen de wedstrijden in de autocrossklasse, maar ook de 2CV Crosskarts, de snelle Cross Cars en de Quads zullen gaan strijden om de winst.
Iedereen rijdt minstens drie keer, dat betekent dat er dus genoeg te zien is. Iedereen is welkom op de Stoutenburgerlaan in Hoevelaken. Toegang is voor personen vanaf 12 jaar 7.50 euro per persoon. Onder de 12 jaar kost het evenement je 2.50 euro.