Liemers

Monument en eeuwige grafrust voor KNIL-soldaten en hun vrouwen

Eeuwige grafrust voor KNIL-soldaten dichterbij in Zevenaar
Eeuwige grafrust voor KNIL-soldaten dichterbij in Zevenaar © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Eeuwige grafrust voor overleden KNIL-soldaten en hun vrouwen in Zevenaar is een stap dichterbij. De kerkenraad van de Protestantse begraafplaats heeft namelijk toegezegd dit goed te vinden. En daar is de werkgroep van Molukse nazaten erg blij mee. De volgende stap is een monument met daarop de geschiedenis en alle namen van de overledenen bij de begraafplaats.
Gelderse gemeenten waar graven van oud-militairen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger al een bijzondere status hebben, zijn er al behoorlijk wat. Het geldt al voor de gemeenten Apeldoorn, Epe en Voorst op de Veluwe. Doesburg en Winterswijk in de Achterhoek. En in het Rivierengebied Tiel, Culemborg, Neder-Betuwe en Overbetuwe. Zevenaar hoort ook in dit rijtje thuis, aldus de werkgroep.

'Ze hebben het verdiend'

Op de begraafplaats in Zevenaar, bij het graf van haar vader praat Magda Renjaän-Keroeboen met zachte stem: "Mijn vader is in 1995 overleden. Hij kwam hier in 1951 met de boot in Amsterdam en kwam toen in een kamp in Vught terecht en daarna in Echt in Limburg en daar ben ik geboren. Onderweg naar Nederland werd hem alles afgenomen. En er werd gezegd dat ze hier tijdelijk zouden blijven."
Ina Sedoeboen vult aan: "Ik vind dat ze het verdiend hebben. Ik zie graven van Engelsen en Australiers en die zijn allemaal goed verzorgd. En dan kom je hier en dan denk je, waarom heeft mijn vader dat niet verdiend."
'Ze hebben het verdiend', zeggen nabestaanden.
'Ze hebben het verdiend', zeggen nabestaanden. © Omroep Gelderland

Volgende stap is monument

De kerkenraad, het bestuur van de Protestantse begraafplaats heeft recent toegezegd achter de wens van de Molukse werkgroep te staan. Joke Koenen is voorzitter van de kerkenraad en is zelf half Moluks: "Ja het bloed kruipt waar het niet gaan kan, maar los daarvan, wij vinden het belangrijk dat de geschiedenis van de mensen die bij ons begraven zijn, ook wat bekender wordt."
De volgende stap is een monument. Daarvoor gaat de werkgroep naar de wethouder. De wens is een monument met daarop alle namen van de overleden KNIL-veteranen in Zevenaar en uitleg van de Molukse geschiedenis.