Gelderland

Miljoenen voor World Food Experience in Ede op losse schroeven

Een impressie van de World Food Experience.
Een impressie van de World Food Experience. © World Food Experience
Het toekomstige World Food Experience in Ede kan mogelijk fluiten naar de 17 miljoen euro die de provincie Gelderland eerder in het vooruitzicht stelde. Toch moeten de initiatiefnemers achter het attractiepark over voedsel over twee weken een plan klaar hebben. Dat is nodig nadat het park met verschillende tegenslagen te maken kreeg.
De veelbesproken attractie kreeg de grootste tik van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter oordeelde dat eventuele natuurschade onvoldoende is onderzocht. Daardoor kan een geplande aanbouw niet doorgaan. Er zijn sindsdien twee opties over: of de stekker gaat uit het project, of er komt een alternatief plan. Maar zelfs als het lukt om dat alternatieve plan te maken en de gemeenteraad in Ede enthousiast is, is het de vraag of de provincie nog steeds 17 miljoen euro gaat overmaken.

Discussie en besluit overnieuw

Gelderland zegde dat geld eerder toe, maar het staat nu weer ter discussie. Volgens meerdere partijen die ooit voorstander waren, is het alternatieve plan namelijk een heel nieuw voorstel en moet de hele discussie opnieuw. "Wat ons betreft is zeker niet aan de orde dat we zo 17 miljoen euro over maken", zegt VVD'er Peter Hendriks.
"We moeten een streep zetten onder het ene plan en een nieuw plan helemaal opnieuw gaan beoordelen", vindt PvdA'er Fokko Spoelstra. "Als we iets niet door laten gaan, dan stopt het en gaat het geld terug. En daarna gaan we dan kijken of we die middelen er bij een nieuw plan nog steeds voor over hebben."
Ook voor GroenLinks komt de vraag van 17 miljoen weer op tafel te liggen. "Je kan niet op basis van oude plannen denken, oh ik gooi het helemaal om en dan denken dat het geld blijft staan", zegt Charlotte de Roo. "En op basis van die nieuwe plannen moeten we ook opnieuw naar de financiën gaan kijken."
Het CDA gaat nog niet zo ver. "Het is aan het college of het om een nieuw voorstel gaat, maar de politiek wil hier sowieso zelf een oordeel over vellen. En het nieuwe plan moet wel goed getoetst worden", zegt Daisy Vliegenthart. Ook bij haar partij zijn er zorgen over de levensvatbaarheid van de experience. De SGP vindt ook dat 'een alternatief plan een nieuwe check waard is.'

Weinig enthousiasme in Gelderse politiek

Mocht het plan opnieuw worden ingediend, dan is de vraag hoeveel enthousiasme er nog bij de Gelderse politiek is voor de experience. In de Gelderse wandelgangen is van dat enthousiasme weinig te merken.
Hoe de grote nieuwkomer BBB tegenover de komst van de experience staat, is nog niet helemaal duidelijk. "Wij zijn nu aan het onderhandelen en ik wil daarom niet over dit soort onderwerpen allerlei uitspraken doen. Bovendien zijn we ons op allerlei onderwerpen nog steeds aan het verdiepen, dat geldt ook voor de experience", stelt fractievoorzitter Rik Loeters. Tijdens de campagne gaf Loeters wel aan een beetje een buikgevoel te hebben ‘van ohjee wordt dit niet de Gelderse Floriade.’
De vraag is wie er in het provinciehuis nog wel enthousiast is over de experience. Partijen zoals 50Plus, PVV, SP, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie wilden de stekker er al eerder uittrekken. JA21 zei eerder er "met verbazing" naar gekeken te hebben.