Rijk van Nijmegen / Stedendriehoek

Verdachten waren al twee weken actief in Millings drugslab, stelt getuige

De boerderij in Millingen aan de Rijn waar de politie in februari een drugslab aantrof
De boerderij in Millingen aan de Rijn waar de politie in februari een drugslab aantrof © Omroep Gelderland
MILLINGEN AAN DE RIJN - Een drugslab bij Millingen aan de Rijn is mogelijk al lucratief geweest voordat de politie er een inval deed. Bij die actie werden in februari twee verdachten opgepakt, onder wie Gerard van H, een bekende Apeldoornse crimineel. Woensdagochtend stonden beide mannen voor het eerst terecht in deze zaak. De rechtbank besliste dat ze voor onbepaalde tijd in de cel blijven. Ook zit er inmiddels een derde verdachte vast.
Zo spectaculair als de aanhouding in februari – na een wilde achtervolging door de Ooijpolder – zo kalm gaat het er woensdag aan toe aan de rechtbank in Arnhem. Aan de orde is de eerste pro-formazitting van de Apeldoorner Gerard van H. (57) en een 41-jarige Arnhemse medeverdachte.
Beiden worden verdacht van amfetaminehandel- én het opzetten van een drugslab. Het onderzoek daarnaar is nog volop in beweging. Recent heeft de politie een derde verdachte gearresteerd. Die zal binnenkort moeten voorkomen.
Van H. zit vast in een huis van bewaring, en woont de zitting bij via een videoverbinding. De Apeldoorner heeft een kortgedekt, zilvergrijs kapsel. Gekleed in een lichtblauw trainingspak zit- en luistert hij aandachtig. De andere verdachte is wel aanwezig in de zaal. Maar is zo mogelijk nog minder opvallend aanwezig.

DNA-sporen in auto en lab

Advocaten van de twee betogen dat de mannen best op vrije voeten hun strafproces zouden kunnen afwachten. Maar de officier van justitie legt uit welke ernstige bezwaren er gelden om de twee vast te houden.
Ze zijn op heterdaad betrapt. In de late avond van de 1e februari houdt de politie de twee verdachten aan in de gemeente Berg en Dal. Dat gebeurt nadat ze in volle vaart zijn weggereden bij een veehouderij bij Millingen aan de Rijn. In de auto treft de politie een koeler aan, een apparaat dat onderdeel uitmaakt van de opzet van een ketel waarmee synthetische drugs kunnen worden geproduceerd.
In het pand waarvandaan de twee van zijn weggereden ontdekt de politie daarop een drugslab, met vaten vol chemische stroffen en een zogeheten reactieketel die weer als een sleutel past op de koeler. Nader onderzoek zal uitwijzen dat DNA-sporen van Van H. zijn aangetroffen op de koeler, maar ook op diverse spullen in het lab.

Verdachte heeft strafblad van 21 kantjes

En daar blijft het niet bij. Een getuige stelt in het dossier dat de politie heeft opgemaakt dat Van H. al een week of twee volop actief was in het drugslab. En zo dus mogelijk voor grote bedragen drugs aan het produceren was.
De officier van justitie stelt ferm: "Misschien is Van H. recent niet betrokken geweest bij opiumdelicten. Toch moet hij vast blijven zitten. Van H. heeft een strafblad van 21 kantjes, variërend van afpersing tot lidmaatschap van een criminele organisatie. De kans op herhaling is bijzonder groot. Want het gaat natuurlijk om een zeer lucratieve handel."
Voor de 41-jarige Arnhemse verdachte geldt dat hij kort geleden gearresteerd was bij een ander drugslab. Zijn voorarrest in die zaak was geschorst, waarna hij volgens de officier van justitie nu dus opnieuw de fout is ingegaan. Hij wil in een later stadium van het proces graag een verklaring afleggen over zijn rol in het geheel. Maar hij kan dat nu nog niet doen vanwege het gevaar voor wraak vanuit de onderwereld.
De rechtbank heeft weinig tijd nodig om te beslissen dat de twee verdachten voor onbepaalde tijd vast blijven zitten.